Ще подкрепя кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, защото знам как работи и че не се огъна в най-тежкото време. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си пред Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), пише Труд бг.

„Аз ще подкрепя този кандидат. Ще го подкрепя не защото очаквам от Иван Гешев благодарност. Ще бъда съвсем откровен.


Ако аз очаквам Иван Гешев заради подкрепата си за неговата кандидатура, по същите виждания на стоящия от мен би следвало да очаквам благодарност за него за същата подкрепа, която оказах за неговата кандидатура.

Аз не я очаквам от никого. Ще подкрепя този кандидат, защото знам как той работи. Знам, че той не се огъна в най-тежкото време.

Ще го подкрепя, защото знам какво е отношението към колегите му“, каза още Цацаров.

„Дошло е време, в което начело на прокуратурата трябва да застане прокурор“, смята обвинител номер едно. „Мина времето, когато начело на прокуратурата трябваше застане адвокат.

Мина времето, в което начело на прокуратурата трябваше да застане съветник на президента и професор по право. Тогава доцент.

Мина времето, в което начело на прокуратура трябва да застане наказателен съдия“, заяви още Цацаров.

Казах на Иван Гешев да отиде при ареста на Десислава Иванчева – ако за това е виновен, виновен съм и аз. Това каза гл. прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си пред Пленума на ВСС, предаде "Фокус".

„Няколко думи по въпроса Десислава Иванчева. Той беше повдиган много и много пъти. Защо Гешев беше на място, защото аз му казах да отиде там.

По това време това беше първата операция, която се провежда съвместно на прокутурата с новосъздадената КПКОНПИ.

Тъй като бях командировка в Италия му казах, че той трябва да отиде, и да подкрепи колегите си. Ако за това е виновен, виновен съм и аз“, посочи още Цацаров.

Според него по това дело са допуснати много грешки.

„Опитът да бъде превърната Десислава Иванчева в политическа емблема на една партия и най-вече в символ на неуспеха на две институции Прокуратура и КПКОНПИ – не успя.

Не Иван Гешев трябва да се срамува“, каза още Цацаров.