18 август е професионален празник на българските миньори. А за Перник този ден е особено специален, тъй като именно заради миньорския труд и въглищните находища малкото селце се е превърнало в град.

Минната индустрия е превърнала Перник в индустриален център в миналото, а до ден днешен в почти всяко пернишко семейство има поне по един миньор.

И по повод Деня на миньора Държавният архив на Перник ни припомня как са чествали миньорския празник в града ни. Снимката е от личния архив на Кирил Сергинов.


Снимка: Държавен архив Перник


Всяка година на 18 август, Деня на Успението на Св. Иван Рилски, патрон на българските миньори и работещите в минната промишленост, българската минна общественост чества своя професионален празник – Деня на миньора.

По предложение на пернишките въглекопачи, цар Фердинанд издава Указ, с който определя 18 август – Деня на успението на Св.Иван Рилски, за ден, в който се чества професията на миньора, дава дан на уважение и преклонение пред неговия труд, посветен изцяло на хората, труд, който дава светлина, топлина, суровини за практикуването на много професии, суровини, без които днешното технологично ниво на човечеството би било немислимо.

Определянето за патрон на българските миньори на Свети Иван Рилски не е случайно. Най-българският светец притежава характерните черти на професията на миньора: твърдост, воля, състрадание и човеколюбие.

През 1994 г. с постановление на Министерския съвет, честването на празника е възстановено и вече 25 години българската минна гилдия прави всичко възможно, независимо от трудностите в бранша, да отбелязва този ден и да напомня на обществото за ролята и мястото на минната промишленост в икономическото развитие на страната.

Честит празник на миньорите!