Българското Министерство на външните работи обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София и му даде срок от 72 часа да напусне страната заради действия, несъвместими с дипломатическия му статут.

По информация на Нова телевизия става въпрос за полковник Василий Сазанович - военно аташе в посолството на Руската федерация в София.

Чуждестранният гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето й на Русия.

По този повод, по сигнал на Държавната агенция „Национална сигурност”, в Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България, информират от държавното обвинение. 

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, включително за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. 

Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва. 

За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага.

Главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи Екатерина Захариева за установеното в хода на разследването и предприетите действия.