Иво Мирчев от "Да, България" заяви, че очаква на днешното Велико народно въстание да се съберат много хора, чиито искания да бъдат ясни и категорични. Той обаче очаква и провокации.

"Искаме мирен протест и никакви провокации към полицията. Желанието ни беше да обиколим цялото Народно събрание, но полицията не ни позволява, въпреки че сме го заявили като мирен протест.


Очевидно властта много се страхува. Очакваме провокации, както и предния път. Това не са хора, които са част от протестиращите", твърди Мирчев пред Bulgaria ON AIR.


Тома Биков огласи ще подаде ли Борисов оставка днес и генерал ли ще го смени

Той посочи още, че от "Демократична България" и "Да, България" са призовали своите симпатизанти да подкрепят протеста, а за политика може да се говори след постигане на целите. 

"Няма делене, всички призовават хората да протестират. Всички трябва да бъдат на площада, без значение от партийния им цвят", каза Мирчев.

Към 9:00 сутринта на жълтите павета вече започват да се събират хора, но въпреки това полицаите стоят без каски, дори тези на първа линия. Могат да бъдат забелязани и традиционните лица за протестите - Мая Манолова, Ренета Инджова и представителите на "Отровното трио".

"Очакваме оставката на Борисов и ще останем тук, докато постигнем целта си", заяви от своя страна по БНР адв. Николай Хаджигенов от "Отровното трио". "Тук сме вече 64 дни, ако трябва ще останем още 64", добави той.

Хаджигенов каза още, че протестиращите не намират смисъл да говорят с полицията и сами ще вземат мерки за неутрализиране на евентуални провокатори.

Засега обаче освен приказки организаторите на проста не предприемат реални действия за предотвратяване на провококациите, които пророкуват. Досега единствено полицията предприема превантивни мерки, като претърсванията в района, по време на които бяха открити опасни предмети.

Млади момчета вече плътно се изправили пред пред униформените полицаи, които са без каски и щитоне, а граждани се опасяват, че се готвят за провокация. Организаторите на протеста обаче не предприемат опити да отдръпнат младежите назад. 


Междувременно ченгетата претърсиха района около жълтите павета и откриха множество забранени и скрити материали - спрейове, бухалки, павета и ножове. Направени са КПП-та, на които желаещите да протестират биват претърсвани, а идеята е да не се стига до провокации и ескалация на напрежението, като на 2-и септември. Оператор: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!