Появиха се шокиращи кадри, направени на пъпа на София – на жълтите павета пред парламента. Видеото е разпространено от журналистката от БНТ Карина Караньотова.

Скандалното в случая е, че пред сградата на Народното събрание се е събрала огромна тълпа от хора, който съвсем необезпокоявано пушат марихуана. 

БЛИЦ уточнява, че марихуаната е незаконна в България. Според българското законодателство марихуаната е определена като наркотично вещество с висока степен на риск за общественото здраве. Официално е известна като коноп или канабис, защото се извлича от конопени растения, но сред хората се известна с още много различни имена като марихуана, трева, джойнт и други. Тя е забранена в хуманната и ветеринарната медицина, т.е в България няма как да бъда лекуван с такъв вид "медикамент". Наказателният кодекс определя като престъпление придобиването и държането на наркотични вещества, като предвижда по-тежко наказание за придобиване или държане на високорискови наркотични вещества каквато е марихуаната.

И на фона на цялата тази информация огромната тълпа пуши съвсем необезпокоявано на центъра на София.

"Амии...Какво се случва? Нещо много интересно! Масово пушене пред Народното събрание. Ами доста е приятно да пуши пред полицаите. На хората им е много весело. Направо стана някаква димна завеса. Идеята е да се протестира срещу това, че в България няма лична доза марихуана и се заключват хора за по един грам, което проваля на младите хора бъдещето за това, че не са направили нищо лошо", така Карина започна кадрите, които сподели в личния й фейсбук профил.

"В момента всички пушат. Точно в 16:20 часа се случва това масово пушене. Много е култово, защото такова масово събитие не е имало", допълни доведената щерка на Аня Пенчева, която е дъщеря на половинката на актрисата Ивайло Караньотов.

Междувременно пък протестиращите пък викаха: "Свобода!".

"Куките идват. Те са в шок лекинко. Запълнили са тука паметника", чу се гласа на Карина зад кадър.

Тя поясни, че еуфорията от "първоначалното палене" е намалява и вече всички са се напушили.

Разбра се, че е имало и "заключени хора", тъй като едно 12-годишно дете дошло да пуши сред протестиращите.

Малко по-натам във видеото й тя започна да изтъква разликата в цигарите, алкохола и марихуаната.

Повече от случката и съжденията на Карина може да видите във видеото й: