София няма да спаси Перник от липсата на вода. Ще се подсигури необходимите количества, но режимът на вода ще остане. Не е човешко да откажем вода на Перник.

Това заяви Прошко Прошков, председател на постоянната комисия "Инженерна инфраструктура и енергийно планиране" в СОС, в ефира на Нова тв.

Според независимия общински съветник Борис Бонев, той иска да чуе от "Софийска вода" какво ще се случи, ако се даде вода, ако има авария и т.н. Той е на мнение, че трябва ясно и точно да се каже има ли разчети и планове и какво гласят те.

Прошков обясни, че най-бързият и чист начин за доставяне на вода към Перник е чрез Рилския водопровод.

"Може да се вземе и от други места, но това ще стане бавно и ще е в пъти по-скъпо. Нищо в света не може да се гарантира на 100%. Би било спекулация да се каже, че София ще остане без вода. При огромна авария на Рилския водопровод- да, части от София ще останат временно без вода.

Има над 2 м сняг над Бели искър. Имаме достатъчно ресурс за три години, ако не капне капка дъжд. Няма никакъв риск. Има сняг в Рила", категоричен бе той.

Бонев бе категоричен , че преди години язовир "Студена" е преливал. "Сега има режим на водата в Перник. Проблемът е бил прикриван заради местните избори. Дори в кризисна ситуация трябва да има отчетност. Това, че държавата дава пари означава, че ги даваме всички ние", каза още той.

Прошков призова да не се политизира ситуацията в Перник.

На въпрос за колко години София има резерв от вода, Прошков заяви, че трябва да е не-човек, за да го знае, но според експертите, ако потреблението се запази - за поне три години. "Секторът е недофинансиран от десетилетия, но тази водопроводна връзка ще е полезна и в бъдеще", отсече Прошко Прошков.