Силно разделение има вече сред протестиращите, след като в понеделник вечерта част от тях нападнаха майка с двете й деца при блокада на кръстовището на бул. “Ситняково” пред румънското посолство в София, пише "Труд".

Участници в демонстрациите категорично осъдиха вандалството. Други обаче го подкрепиха, твърдейки, че жената ги провокирала.

Грозните сцени се разиграха малко преди 22 часа. В този момент участници в шествието решили да блокират възловото кръстовище. Според очевидци жената пътувала с автомобила си от ул. “Черковна” към бул. “Цариградско шосе”. Неочаквано голяма група хора застанали на пътя й. В колата се возели момченце на 2 г. и момиченце на 9 г., както и един мъж.

Въпреки че вътре имало малки деца, агресивни младежи счупили фарове и стъкла на колата, управлявана от 44-годишната софиянка. Тя опита да им обясни, че няма откъде да мине, за да се прибере.

Започна се: Гражданска стража излиза срещу блокадите и безчинствата на протестиращите!

Дори заяви, че й е писнало от блокадите на протестиращите и леко подкара колата си. В отговор срещу нея започнаха да летят яйца, викали й “Убийца”, псувни и “Оставка”. От кадри, разпространени в интернет, дори се вижда как един младеж я заплюва. А друг пита: “Бойко ли те прати, ма, к***во! Някои от хората опитваха да спрат агресията с викове: “Спрете, има деца! Плачат!”, но останаха нечути.

“Исках да се прибера по пътя напред, а не да ми се спира кръстовището. Никой не съм премазвала - пъплех. Заобиколиха колата, започнаха да я клатят, счупиха прозореца. Децата бяха в шок”, каза шофьорката Елена след разпит в Първо РПУ. Според очевидци пред жената имало друг черен автомобил, който бил пропуснат. Тя също тръгнала, но протестиращите я обградили.

Пристигналите на място полицаи са задържали трима, участвали в блокадата. По случая е образувано досъдебно производство за унищожаване на чужда движима или недвижима собственост. Тримата били с чисти криминални досиета. Те най-вероятно ще бъдат обвинени за унищожаване на имущество или за принуда.

По повод твърденията, че жената се опитала да прегази протестиращи, от СДВР обявиха, че цял ден в полицията не са подавани оплаквания или писмени жалби от пострадал. Преглед на всички кадри от видеонаблюдението в района също не установил пострадал сред участниците в незаконната блокада на кръстовището.

“Когато водиш протест, трябва да си най-отпред и да поемеш отговорност. “Отровното трио” вчера ни каза да се насочим към бул. “Ситняково”, за да блокираме румънското посолство. Ние тръгнахме, но нито един измежду Бабикян, Хаджигенов и Минеков не пое след нас. Това е дезертьорство”, гневяха се част от протестиращите.

Политологът Стойчо Стойчев също е станал обект на агресия от страна на протестиращите.

Възмущение от грозните сцени заляха социалните мрежи. Политици, общественици, известни лица и всякакви други остро осъдиха вандалството. За късно снощи се организира и контрапротест. Група мъже се събраха край кръстовището на румънското посолство под наслов “Не на терора срещу жени и деца”.

Столичната дирекция на вътрешните работи заяви:

Отговорността е изцяло на организаторите

Заради категоричния отказ на организаторите да спазват изискванията на закона, СДВР не осигурява провеждането на тези нерегламентирани мероприятия.

Отговорността за това е изцяло на лицата, които се самоопределят като организатори на незаконните действия и на тези, които нерегламентирано блокират пътни кръстовища.

Това заявиха от СДВР. Те предупреждават хората в София да се придвижват с повишено внимание в града. “За да бъдат предотвратени нежелани инциденти, призоваваме столичани и гостите на града да шофират при отчитане на по-сложната пътнотранспортна обстановка”, казаха още от столичната полиция.