Смел млад мъж е успял да спаси десетки пътници от трамвай, който се движел без ватман в района на "Граф Игнатиев". За това разказват във Фейсбук негови колеги и приятели, както и гордата му майка.

Ето какво пише тя в социалните мрежи:

Гордея се с моя 20 - годишен син Мануел Георгиев и мъжката му постъпка, която е предотвратила потенциална катастрофа с трамвай в центъра на София вчера. Жалкото е, че абсурдно безотговорното поведение на други хора е дало повод да се почувства като герой в "екшън филмова история".

Мануел: "На трамвайната спирка на Попа съм, посока "Гарибалди" и чакам трамвай, спира един от тези зелените, аз не се качвам на него, защото чакам следващия. Там светофара е бавен и както си чака раздаването в един момент забелязвам, че трамвая започва бавничко да се движи назад. Първо си помислих, че ватмана нещо е бил прекалено напред и се прибира да не пречи на кръстовището.

Малко по малко обаче набира скорост, назад е наклон към стадиона, а трамвая е 70 тона желязо. И в следващия момент ме подминава най-предната част с кабинката и там няма никой. Първоначално ми стана странно: я гледай, трамвай без ватман се търкаля назад хехех...
И в следващия момент: ОМГ ТРАМВАЙ БЕЗ ВАТМАН СЕ ТЪРКАЛЯ НА СВОБОДЕН ХОД!!! 

Някакви хора наоколо също гледат и викат: аа няма ватман вътре! Аз в този момент взимам нещата в свои ръце, удрям един спринт, трамвая вече е на 20ина метра от спирката и се засилва. Предната врата е отворена, аз скачам в движение, влизам в кабинката иии ще трябва да го спра някакси. Гледам една ръчка, изглеждаше като да е някаква спирачка, дърпам я - Нищо не става! 

Сядам в седалката и има два педала, викам си все един от тях ще е спирачка (laugh). Десният се оказа правилния, а като го натиснеш докрай, звъни звънецът!

Аз съм стъпил напълно на него. От магазинчето на ъгъла излиза объркана ватманката с баничка в ръка...

Гледа трамвая ѝ на 50 метра надолу и аз на нейното място.

В другата посока точно минаваше трамвай, ватмана спря, щото е видял от другата страна на светофара цялата случка. А пътниците бяха 10-ина възрастни дами, всички овикаха ватманката как може да ги остави без спирачка. Тя нещо натисна някакво копче и се оправдава: "ама тя спирачката явно не държи".

Слизам аз, някакви хора ме поздравяват, един ме пита: "ама ти откъде знаеш как да караш трамвай?" Смея се: "мии, не знаех че мога.. "

А ето какво пишат и колегите на този наистина смел, млад мъж:

Знаете ли как изглеждат героите? Ето така - те не се афишират, не разказват навсякъде за себе си, няма да ги срещнете в сутрешните блокове. Те просто правят това, което трябва, когато трябва! Повечето от вас, които са идвали във FOX book café познават Мануел Георгиев като вежливото и усмихнато момче зад бара, което помага на всички с грижа и внимание. А защо е герой ли?

Вчера, когато се прибира към 16:20 на “Граф Игнатиев” забелязва, че трамваят тръгва на заден ход по улицата, в следващия момент вижда, че в трамвая няма ватман! И както като типичен милениал първата му реакция е била да снима случващото се, изведнъж разбира, че ако не направи нещо катастрофата е неизбежна!

Мануел догонва трамвая, скача в движение във ватманската кабина и успява да спре движещия се и все по-засилващ се по наклона трамвай. Всички са в безопасност, когато ватманката се връща. Катастрофата е предотвратена и всички продължават деня си. Едва ли денят щеше да бъде същият, ако Мануел не се беше намесил!

Гордеем се, че Мануел е част от екипа ни! Помнете това име, тепърва ще го срещате!".