Потреблението на електричество в страната постепенно се нормализира и по последни данни е около 6200 мегавата. Това обяви пред журналисти министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. По нейните думи всички основни производствени мощности работят нормално, съобщиха от Министерството на енергетиката.
Няма населени места без електрозахранване и няма никакви основания да се очаква режим на тока, отбеляза Петкова. Тя поясни, че състоянието на електроенергийната система се следи непрекъснато и при настъпване на необходимите условия за това износът от България ще бъде възстановен.
 
Ограничаването му беше предприето като превантивна мярка, за да се гарантира вътрешното потребление при екстремно ниските температури.
ТЕЦ Бобов дол работи в паралел със 140 мегавата мощност, поясни Петкова по повод осигуряването на студения резерв. Отстранена е  и повредата в котела на ТЕЦ 3 – Димитровград и до часове тази централа също ще влезе в паралел с електроенергийната система.
 
От понеделник Министерството на енергетиката започва проверки на всички ТЕЦ в страната, за да се гарантира, че всяка от тях разполага с достатъчно количество въглища за нормално производство.