Летен вирус върлува сред туристите по морето, а масово след почивка пловдивчани се оказват пред лекарските кабинети. Вирусът е изключително агресивен. Започва с рязко покачване на температурата - между 39 и 40 градуса. Тя се поддържа между 24 и 48 часа и много трудно се сваля – независимо от приеманите медикаменти.

Температурата е съпроводена с главоболие и силна отпадналост. Със спадането й започват и другите оплаквания – болки в гърлото и обриви по крайниците.

В повечето случай се развива херпангина, а обривът по дланите и стъпалата е много наситен. Въпреки че пъпките не сърбят, те създават изключителен дискомфорт, а дори и болка. При някои заболели дори има невъзможност от стъпване заради болката от обрива по краката, пише "Трафик".

Възможно е да се образуват и мехури. Гърлото пък е много болезнено, с невъзможност за преглъщане на друго, освен течности. Обичайно симптомите отшумяват след 3-4 дни, но обривът е по-продължителен, като при някои оплакванията продължават до седмица.

„Летните вируси се предават чрез допир и са свързани най-вече с хигиената”, обясни д-р Александър Калайджиев, общопрактикуващ лекар. Неговите припоръките са да се избягват съмнителни места за хранене, видимо с лоша хигиена.  Да бъдем особено стриктни към посудата и при възможност, да използваме чинии, чаши и прибори за еднократна употреба.

А ръцете да се измиват обилно с вода и сапун. „Много често хората си забърсват ръцете само с мокра кърпичка и мислят, че е достатъчно,  но за вирусите със сигурност не е”, посочи д-р Калайджиев.

Според него е въпрос на имунитет как ще се развие заболяването при всеки човек. „Дори да се приемат някакви лекарства за повишаване на имунитета, те могат да направят по-малка вероятността от усложнения, но не и да предпазят от заболяването”, допълни той.

Затова е изключително важно да се спазва добра хигиена и да се избягва контакт с болни.