Пловдивският окръжен съд взе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо помагача на мъжа, залял с киселина гадателката Антоанета Тодорова в ЖР „Тракия”, пише trafficnews.bg.

Това се случи, след като прокуратурата протестира наложената от Районен съд преди дни мярка „парична гаранция” на 51-годишният Веселин Вълчанов, който шофирал джипа от Враца до Пловдив и обратно.

Със същата присъда окръжните магистрати потвърдиха и „мярката за неотклонение” на сочения за извършител на престъплението 42-годишният Йордан Цветанов.

Решението на Окръжния съд и окончателно и двамата мъже ще дочакат процеса зад решетките.

Мъжете са обвинени, че в съучастие са причинили средна телесна повреда на гледачката на карти ”Таро" Тони на 16 март. Жената бе залята със сярна киселина в дома си в комплекс в ЖР "Тракия", а сочен за фактическия изпълнител на престъплението е Йордан Цветанов, който е бил подпомаган от Веселин Вълчанов.

Двамата мъже бяха заловени във Враца, след което състав на Районния съд под тепетата остави извършителя в ареста и пусна съучастника под парична гаранция от 1500 лева.

Районната прокуратура обаче протестира паричната гаранция, искайки задържане под стража и за съучастника в тежкото престъпление.

От държавното обвинение внесоха в съда нови доказателствени искания срещу Веселин Вълчанов, която бяха приети от магистратите. По делото има извършени допълнителни следствени действия, събрани са още доказателства, разпитани са свидетели и са снети справки от телефонни разговори.

При обиск в дома на помагача е иззет телефон и при извършване на справки в мобилните оператори е установено, че картата е закупена от друг мъж и от направена разпечатка е установено, че са провеждани разговори с пострадалата Антоанета.

Закупилият картата Максим Петров е разпитан във Враца, след което си е променил показанията в Пловдив. Вълчанов му препоръчал да промени показанията си и свидетелят го е направил.

"Това си е друго извършено от него престъпление", подчерта прокурора. По една от маратонките на Вълчанов е открита сярна киселина, с каквато е била залята Тони. От нейния разпит пред разследващите е станало ясно, че мъжът я е заплашвал преди заливането с киселина. В дома му е открита и снимка с адреса на Тони и текст към нея: „Да я махаме”.

Към момента гадателката все още е в болница с 12% изгаряния трета степен, довели до обезобразяване.

Адвокатите Глъднишки и Янков, защитници съответно на Йордан Цветанов и Веселин Вълчанов не се съгласиха с доводите на прокуратурата, искайте по-леки мерки за двамата мъже.

Съдът от своя страна прецени, че предвид тежестта на  престъплението и съпричастността и на двамата към него, макар и да не е налична опасност от укриване и двамата трябва да останат под стража.

Като мотив магистратите изложиха и изключителната планираност на последователни събития довели до престъплението и изключителната дързост при реализирането му. Според тях съществува висока обществена опасност и реална възможност мъжете да извършат ново престъпление.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук