Световната здравна организация смята, че коронавирусът няма да спре да се разпространява до лятото, съобщава CNBC.

Трябва да признаем, че вирусът може да запази способността си да се разпространява. Грешно е да се твърди, че този коронавирус ще изчезне през лятото, като сезонния грип.

Надяваме се това да се случи, това би бил неочакван успех, но не бързаме да правим такова заключение, защото няма доказателства“, заяви Майкъл Райън, директор на програмата за спешна медицинска помощ на СЗО.

Броят на заразените с новия коронавирус по света достигна 100 686, съобщи още Световната здравна организация.

"Пред прага сме да достигнем 100 700 потвърдени случая", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейсус. Той съобщи още, че от болестта досега са починали 3411 души.

"Особено обезпокоен съм, че новият коронавирус се разпространява в страни с по-слаба здравна система, които може да не успеят да ограничат епидемията", отбеляза генералният директор на СЗО.

По данни на Университета "Джонс Хопкинс" в САЩ, както и според други оценки, броят на заразените вече е надхвърлил 100 600.

Страните трябва да са единни в борбата с новия коронавирус, вместо да си налагат ограничения за пътуванията на реципрочна основа, призова ръководителят на спешните операции на СЗО Майк Райън.

"Много е важно хората да разберат, че тези ограничения не действат", каза Райън, след като Япония и Южна Корея си наложиха взаимно визови ограничения.

Той подчерта, че подобни мерки трябва да се въвеждат само след внимателна преценка дали съответстват на научните факти и никога не бива да траят дълго време. "Единствения начин да победим този вирус е да сме единни", допълни генералният директор на СЗО.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!