Световната здравна организация (СЗО) обяви на пресконференция, че рискът от разпространението на коронавируса CORVID-19 е „много висок“, като според тях продължаващото увеличаване на броя случаи по света „очевидно е притеснително“, предава AFP.

„Увеличихме нашата оценка за риска от разпространението и рискът от въздействието на CORVID-19 до много висок на глобално ниво“, заяви ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесъс пред репортери.

Генералният директор на организацията Тедрос Адхан Гебрейесус изрази безпокойство заради ръста на броя на инфектираните, както и заради растящият брой държави, които регистрират заболели.

Въпреки това, няма доказателства вирусът да се разпространява без контакт и лесно, което дава време за разработване на модели за неговото спиране. Проследяването на начините на заразяване предоставя възможност за прекъсване на веригата и спиране на епидемията.

Гебрейесус съобщи, че в момента се разработват повече от 20 ваксини в света, като първите резултати се очакват до няколко седмици.

„Повече от 20 ваксини са в процес на разработка, а няколко терапевтични средства преминават клинични изпитания“, съобщи той.