Прецедент в София след вчерашната матура по български език и литература. Двама зрелостници анулираха сами матурите си, защото не бяха доволни от написаното. Това се случва за първи път.

Двама зрелостници в столицата, момче и момиче, изненадващо за квесторите поискали тестовете им да бъдат анулирани, защото не били доволни от работата си. Това станало още в ранните часове на изпита. След като им било отговорено, че това не може да се случи младежите взели нещата в свои ръце.

"Зрелостниците съвсем смело и решително написват имената си на варианта, върху който са работили и по този начин се стигна до анулиране на техните работи. Такава ситуация никога не се е случвала" казва пред БНТ Ваня Кастрева, началник на РУО - София. По думите й, тези ученици ще могат да се явят на матурата през август.

Други анулирани работи няма, няма и хванати преписвачи. Общо 114 ученици обаче не се явиха на матурата. Сред тях има и двама карантинирани.

Родители пък изпратили оплаквания до инспектората, че квестори не давали на учениците да свалят маските си в залата и децата не можели да дишат. А указанията на министъра са ясни - маски се носят, докато учениците влизат и излизат, в залите - ги свалят.

 "Когато те са седнали вече в залата, когато продължително работят, те не общуват помежду си, така че това е допустимо да се случи.", обясни още Кастрева.

Квесторите да не се престарават, съветва Кастрева. Има и случай, когато квестор накарал учениците да съблекат суитчърите си и да останат по тениски, защото имало специален найлонов плик за връхните дрехи.

От Инспектората припомнят още, че утре втората матура започва в 9, призовават обаче учениците да дойдат към 7.30 както и да проверят училищата, в които ще полагат изпитите.