Тайният арест беше критикуван и от адвокати.  Повече от 70 юристи внесоха писмо в парламента, адресирано до председателя на правната комисия Данаил Кирилов, заради правомощията на антикорупционния орган, припомня Нова тв.

Адвокатите виждат проблем в последните промени в закона, които изваждат общинските съветници от списъка с лица, които трябва да подават декларации. Според тях, това е доказателство, че законът може да бъде използван, като „бухалка ” срещу неудобните за властта. Юристите остро критикуват и възможността за конфискация на имущество, дори наказателното производство срещу дадено лице да е било прекратено. С промените адвокатите са категорични, че  грубо се погазват гражданските права , атакува се съда и се заобикалят съдебни процедури.

„Ние считаме, че сме все по-близо до тоталитаризъм , защото се създава орган, репресивен орган, който няма да има никаква санкция от страна на съда. Ние такова право не сме учили. Апелираме г-н Кирилов лично да се намеси и следващата стъпка е лично до него да изпратим нашите дипломи”, заяви адвокат Камен Добрев.

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов отказа да отговори на критиките на адвокатите.

Междувременно, комисията реши, че може да има гражданско дело за незаконно придобито имущество срещу дадено лице, дори когато наказателното производство срещу него е прекратено. Поправките се наложиха заради тълкувателно решение на Закона за отнемане на незаконно придобито имущество. С него върховните съдии казват, че при спряно наказателно дело срещу едно лице, срещу същото не може да има друго дело за отнемане на имуществото. Според  Данаил Кирилов неофициално в адвокатските среди се говори, че така производствата за имуществото на бизнесмените Гриша Ганчев и Огнян Донев да бъдат прекратени.