Топ 10 на най-вредните храни в България
Ако ги изключите от менюто си, най-малко за месец, ще постигнете очевидна редукция на масата на тялото си, твърдят родни специалисти
Истината е, че в България не се консумира чак толкова вредна храна, колкото в Америка например, но това не значи, че и родния ни пазар не е залят със стоки със съмнително качество и произход. Нормално е за модерния човек да живее на високи обороти и да не отделя толкова внимание на храната, която си купува и след това консумира, но това, че сме много заети, не е оправдание да ядем неща, които могат да ни докарат здравословни проблеми в дългосрочен или краткосрочен план.
Купуваме си т.нар. фаст фууд, хапваме нещо набързо, често на крак, избираме по-лесното и не се замисляме какво всъщност може да ни причини тази храна. Да, често тя е вкусна и засища отлично, но това не значи, че е най-добрия избор.
Вижте класация, събрала някои от най-вредните хранителни продукти, които най-често се консумират в България.
Ако ги изключите от менюто си, най-малко за месец, ще постигнете очевидна редукция на масата на тялото си, твърдят родни специалисти.
А най-важното е, че ще се почувствате по-добре, по-здрави и по-енергични.
Кетчуп
Съдържание: захар, вода, нишесте, лимонена или винена киселина и доматено пюре. Та в този случай доматеното пюре има за какво да е на последно място – просто, защото е в най-минимално количество от изброените – 5-10% /максимум 17%.
А ако пък са забравили да сложат и доматено пюре сюрприза е пълен – оцветител Кармин (червен), класифициран като опасен за здравето. Сто пъти по-добре си намажете филията с доматена салца от градината на баба ви.
Останалото е химия.
Солети, соленки, пръчици
Като цяло съдържанието на вредни вещества в тях не е толкова голямо, с изключение на едно – готварска сол. Изключително високо съдържание на сол. А тя води до високо кръвно и доста други здравословни проблеми.
Хранейки се с такива продукти, вие може да приемете над 10 пъти повече сол от нормалното.
Майонеза
Френският специалитет е хубав, след като е домашно приготвен. И тъй като у нас няма такъв, по-добре не я яжтe. По същия метод, по който мазно се маже отгоре на филията ви, се намазва и от вътрешната страна на тялото ви.
Ако сте се зачитали някога в етикет на майонеза – единствената естествена съставка е слънчогледово олио. Високо съдържание на консерванти, нишестета и др.
Бързи закуски
Тук няма какво толкова да се коментира.
Бяло брашно, захар, колбаси, кебапчета без месо – една огромна калорийна бомба, даваща на организма ви токсини, холестерол, лоши въглехидрати и т.н., и т.н.
Маргарин
Какво съдържа един маргарин – хидрогенирано растително масло, оцветители и аромати. Да дефинираме какво е хидрогенираното растително масло – растително масло с добавени хидроксилни молекули, което да стане от течно твърдо при температури до 42 градуса.
Какво става тогава – маслото полепва по вътрешността на стомаха и червата и там тези водородни молекули се отделят (а те самите са силен канцероген).
Чипс/ пържени картофи
Чипсът е калорийна бомба, която не носи на тялото нищо друго освен вредности. Затлъстяването е неговото отроче. Нищо хубаво за организма не ви дават тези храни, а поемат изключително много мазнина, която повишава калоричността им до 10-12 пъти.
Ако ви се похапват картофи, задушете си или си изпечете. 100 грама сварени или задушени картофи имат средно 50-90 калории/ 100гр. чипс. – 550 кал.
Бяла захар/ изкуствени подсладители
Бялата захар е най-краткия път за качване на килограми. Най-дълголетният народ на света – японците, почти не ползват бяла захар. Използвайте заместители, но задължително от природен произход – стевия, фруктоза, пчелен мед.
Доказано е, е че голяма част от изкуствените подсладители имат канцерогенен ефект.
Кренвирши
Колкото по-евтини, толкова по-вредни. Няма евтини кренвирши от месо. Това е съчетание от животински остатъци (МОМ – млени органи и мазнина), соя, сланина и вода, като месото доста често е под 20%.
Тук спадат и всички малотрайни колбаси с цена за килограм под 10 лева. Колбасите от този род съдържат и много вредни за тялото добавки – консерванти, оцветители, овкусители, сгъстители и др. Бавна отрова за тялото.
Безалкохолни напитки
Особено вредни са всички газирани безалкохолни напитки. Най-много излишни килограми и различни гастрити и колити се създават от тяхната употреба. Ако е необходимо да избирате, ползвайте тези със съдържание на захар или царевично-гликозен сироп, но не и с изкуствени подсладители.
Изхвърлете ги от менюто си. Ако не можете, заменете ги с натурални сокове – ще си навредите по-малко.
Пастет
Смлени остатъци от кланицата, сланини, кожи, кости и т.н. Всичко това подобаващо оцветено и ароматизирано, така че да бъде вкусно и примамливо. Обърнете внимание: съдържание на мазнини: 50-70%.
Сами се досещате какво представлява това. В момента, в който влезе в организма започва да вреди.