Ромката Исения Асенова, която е помагала на сирийците, финансирали терористи, е имала от няколко години контакти с лица от мюсюлмански произход. Това става ясно от профила й във фейсбук. 39-годишната жена често  е пътувала до Турция и дори си пуска клипчета, на които присъства на мюсюлмански ритуали. От профила й в социалната мрежа става още ясно, че повечето от хората, с които общува там, са от сирийски произход. 

На някои от снимките тя е със забулена глава. Заедно с лидера на престъпната група Мустафа Алибрахим и останалите сирийци Абдалхай Халум, Атеф Хсара, Сулейман Али Исения е действала в престъпната схема за финансиране на терористи. 
 

Мярката за неотклонение на петимата обвинени за схемата, определена като престъпление срещу Републиката, се гледа при закрити врата днес. Съдът реши да остави в ареста Мустафа Алибрахим, Абдалхай Халум, Атеф Хсара, Сулейман Али и Исения Асенова.

Както БЛИЦ първи писа, те бяха арестувани в петък при акция за разбиване на група за международен тероризъм, издирва се шести. 

Проверка на БЛИЦ установи, че соченият за лидер на престъпната група Мустафа Алибрахим е на 60 години и има две дружества, регистрирани в България на адрес "Зона Б-5", бл. 27. Едната от фирмите му се занимава с обмяна на валута. В нея той е съдружник с друг сириец, който е с немско гражданство - Хадад Ищеуи. 

В другото дружество - "Сиуар" отново сирийци са негови съдружници - Абдалхай Ибрахим и Рафа Ахмед Наг.

Исения е била съседка на Мустафа. Тя е намирала клиенти за поръчки по схемата „Хавала” – тоест, чрез устни договорки по телефона или с и-мейли за предаване на пари, които физически са се пренасяли от посредник на посредник и така докато стигнат до крайния получател.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ