В столичния квартал "Манастирски ливади" тротоарите са наполовина по-малко от улиците. Това показва доклад на общинското предприятие "Софпроект". Оказва се, че при 27 км улици има само 13 км тротоари.


Авторите на доклада препоръчват промени на устройствения план.

"Почти 5 км от улиците са без асфалт. Тротоар, започнат по време на предизборната кампания през октомври, все още не е довършен, тъй като кампанията свърши за една седмица.

Повече от 2 месеца този тротоар е неизползван. Не е дело на общинската админисрация и не е план за подобряване на градската инфраструктура", каза пред репортер Bulgaria ON AIR Ивайло Станчев,  жител на "Манастирски ливади" .

В квартала има и детска площадка, която също не е завършена, а детски градини няма.

"Имаме само обещания от около 3 години. В момента са на етап разглеждане на оферти. През 2000 г. е имало идея за улична мрежа, детски градини, болници и тн. В момента улиците са частни", добави още той.

По думите на арх. Любомир Георгиев, който е директор на общинското предприятие "Софпроект", за всеки квартал има по 2 плана - един общ и друг, който е подробен.

"Подробният план за "Манастирски ливади"-Изток е приет през 2001 г. и предвижда около 600 хил. квадратни метра за около 19 хил. души, 4 детски градини, няколко училища, както и поликлиника", каза още арх. Георгиев.

Той допълни, че в квартала в момента живеят около 11 хиляди души и са построени около 40% от възможното.

"Трябва да погледнем отново в плановете, за да ги ревизираме", добави архитектът.