От 1 декември стартира онлайн гласуването за седмото издание на националния конкурс "Сграда на годината". Участие в конкурса са заявили над 80 обекта, които ще се състезават за призови статуетки в 9 категории.
Кандидатурите са на жилищни и бизнес сгради, търговски, промишлени и ваканционни комплекси от София, Стара Загора, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Русе, Ловеч, Търговище, Кърджали, Смолян, Разлог, Девин, Пещера, Пирдоп, Балчик, Созопол, Св. Влас, Самоков, Пампорово, Банско, Сандански и Боровец. Отличените ще бъдат обявени на официална церемония в Народния театър "Иван Вазов" на 15 декември т.г.
Победителите ще се определят от 20-членно жури, съставено от представители на браншовите организации, български и чуждестранни професионалисти от бизнеса и културните среди. Всички критерии за избор на "Сграда на годината" в отделните категории са подчинени на обществено-професионалните норми за оценка на оригиналната архитектурна идея и качественото изпълнение на сградата от проектанта и строителя, съобщи днес в Ловеч Ани Брезоева, пр-експерт към "Viveka Positive Communications".
Инициативата "Вечните сгради на България", която има за цел подпомагане, възстановяване и съхранение на културни паметници се роди през 2005 г. в рамките на Национален конкурс "Сграда на годината". Първият й обект е уникалната Боянска църква, чиито реставрационни дейности на стенописите завършиха тази година.
Всяка година конкурсът "Сграда на годината" присъжда специални награди, с които поощрява адаптацията и реставрацията на сгради с цел опазване на културно историческото наследство. Носители на тази награда са Съдебната палата, София, сградата на СИБанк, София, сградата на ДЗИ Банк АД, София и Театрален комплекс "Сава Огнянов" - Русе. Гергана Димитрова, БЛИЦ