Книжната двулевка чукна 7 лв. в нета малко преди да излезе от обращение от 1 януари 2021 г., показва проверка на „Телграф” сред обявите в нета.

Предприемчиви нашенци, които са решили да направят пари от нищото, пускат обяви за продажбата й, като цените варират от 3 до 7 лева за брой. Те се надяват, че интересът към банкнотата расте заради предстоящото й изваждане от обращение, което пък скоро ще я направи дефицитна. През октомври цената на книжната двулевка удари дори 10 лева.

БНБ вчера напомни, че от Нова година изважда от обращение банкнотата с лика на Паисий, емисии 1999 г. и 2005 г. След тази дата книжната двулевка ще се обменя на касите на Централната банка по номинална стойност без ограничение на количеството, без такса и краен срок на обмяна.

Последните данни на БНБ показват, че в обращение са малко под 20 млн. броя книжни двулевки. Тази банкнота е с най-малък дял в паричното обращение – само 3,57 на сто.

Книжната двулевка започна постепенно да бъде заменяна от монетата със същия номинал, пусната на 7 декември 2015 г. Така около 5 години в обращение бяха едновременно и банкнотата, и монетата с лика на Паисий Хилендарски. Към момента у нас циркулират над 50 милиона броя метални пари с номинал 2 лв.