Цифрите говорят: българинът не си пада много по рибата

Регистрираният годишен улов у нас идва предимно от водите на Черно море

Какъв улов вадим от българските води? Оказва се, че количеството все повече намалява, за сметка на вноса, който се увеличава.

По консумация на риба заемаме предпоследно място в Европейския съюз, въпреки че всеки втори българин заявява, че слага риба на масата си поне веднъж седмично, съобщава Нова телевизия.

Ако трябва да избираме между риба и морски дарове, в България определено бихме предпочели рибата. Но колко от нея консумираме?

По данни на Министерство на земеделието и храните близо 90% от хората консумират риба поне веднъж месечно. С 10% по-малко са тези, които слагат риба на масата си по няколко пъти на месец, а малко над половината българи – дори всяка седмица.

Консумира се основно у дома, а годишното количеството е близо 8 килограма на човек. Това ни отрежда предпоследно в Европа, където консумират средно по 24 килограма на година. Рекордьор в това отношение е Португалия с 57 килограма годишна консумация на човек.

А какво е количеството улов на риба и други водни организми, което от Агенцията по рибарство и аквакултури регистрират у нас годишно? Оказва се, че то варира постоянно, но въпреки това, е все по-малко.

През миналата година не достига и 7 000 тона. Това е със 17% повече от година по-рано, когато добитото количество е било най-малкото за последните 5 години. Тогава спадът е бил с близо 40% на годишна база. Улов от над 10 000 тона у нас за последно е регистриран през 2019 година.

Регистрираният годишен улов у нас идва предимно от водите на Черно море. Почти половината от него е цаца, една трета са рапани, а първата тройка се допълва от сафрид, макар той да има значително по-малък дял в черноморския улов. Що се отнася до видовете риби, които вадим най-често от река Дунав, на първо място е шаранът.