Баничка с боза или айрян? Оказва се доста по-полезно, отколкото си мислите

Храните, които предизвикват ферментация, е доказано на базата на проучвания, че са много полезни за нашия микробиом

Кой не обича баничка с боза или айрян?

Мнозина определят една от любимите ни закуски като калорични и не ги препоръчват, но се оказва, че специално бозата и киселото мляко имат изключителни ползи за здравето.

Храните, които предизвикват ферментация, е доказано на базата на проучвания, че са много полезни за нашия микробиом, каза за радио "Фокус" д-р Ива Гаврилова, хирург-онколог, с дългогодишен опит в диагностиката и лечението на кожни тумори, съучредител, член на УС и секретар на Българската асоциация по дермато-онкология. 

Тя поясни, че такива храни са например киселото мляко, бялото саламурено сирене, кефира и бозата. "Това са продукти с ферментация, които водят до много добро състояние на организма", подчерта лекарят.

Д-р Гаврилова отбеляза, че  специално по време на имунотерапия за лечение на меланом, е доказано, че много важна роля имат фибрите – плодове, зеленчуци, някои ядки.

"Специално за диетичните препоръки, които са в хода на имунотерапията, има научни доказателства, че ако ядем диета по-богата на фибри, то това би помогнало на процеса на лечение. Фибри има във всички зеленчуци, в определени ядки, в определени зърнени култури и това води до много благоприятно повлияване на микробиома.

Бих посъветвала пациентите, за да са сигурни, че хранителните им порции са подходящи, в тях трябва да има от всички цветове на сезонните зеленчуци. Колкото повече, толкова по-добре".

Според специалиста има много спекулативна информация в интернет, която води пациентите до голямо издевателство върху тях самите по отношение на храненето. Такива твърдения са например, че захарта подхранва туморите и че месо не трябва да се консумира.

"Това не са научно доказани факти", е категорична д-р Гаврилова.

"Пациент, който е с онкологично заболяване, да изключи захарта, която е изключително важна за функционирането на мозъка, води до много опасни състояние на хипогликемия. Тоест, всички тези неща, които четем, които не са научно доказани, да ги следваме на сляпо, би било грешка.

По отношение на разпространеното схващане, че  с пиенето на сода за хляб, разтворена в чаша вода, постигаме алкалност в организма, която ни пази от онкологично заболяване, лекарят обясни, че няма научни доказателства по темата и съответно не го препоръчва.

"Всякакви такива приеми могат да доведат до увреждане на естествената защита на стомаха, уязвимост към най-различни допълнителни стомашно-чревни заболявания. Когато се намесим с такива средства насилствено в нашия микробиом, с който сме свикнали да живеем в добра симбиоза, променяме баланса и може да отключим най-различни други процеси", е категорична д-р Гавраилова.