Туристическият бранш скочи срещу блокадата на града от протестиращите. В писмо, изпратено до кмета на града Иван Портних, се настоява да бъдат взети спешни мерки, пише Varna24.bg. 

Публикуваме го без редакторска намеса:

"Уважаеми господин Портних,         

В момента сме в разгара на изключително трудния и непредсказуем летен туристически сезон 2020 г. Целият туристически бранш в района е изключително обезпокоен относно икономическите резултати и ефективността на тяхната дейност в следствие на намаления обем туристопопок заради пандемията от COVID-19.

Всички заедно с общи усилия се опитваме да осигурим максимален комфорт на всички гости на Варна и да излъчим много положителни импулси, че Варна е сигурно и спокойно място и очаква своите туристи да прекарат най-чаканите си дни в годината.

От вчера (3 август) сме свидетели как централни кръстовища в Морската ни столица се блокират от група хора и всичко това създава хаос и дискомфорт за придвижване както с автобуси, така и с коли през града.

Всички тези новини се излъчват както по националните, така и в международните медии и вече регистрираме отказ на резервации, както и на екскурзии именно заради блокадите на възлови кръстовища и транспортни артерии в града.

Тази година разчитаме изключително много на българския, но и на румънския пазар, които туристи пристигат основно със собствени автомобили и подобни новини влияят при избора на дестинация, която в последния момент може да бъде променена.

Като браншови организации, представляващи голяма част от туристическия бизнес в района, се обръщаме към Вас с настояване да потърсите възможност за диалог с протестиращите пред сградата на Община Варна и да се намери решение техният мирен протест да бъде позициониран на алтернативно място, което да не възпрепятства транспорта в града.

Отчитаме правото на всеки да отстоява политическите си искания, но нека да не бъде за сметка на работещите хора, опитващи се да осигурят поминък на семействата си.

Надяваме се, че е възможно да бъде намерено компромисно решение, което ще бъде от полза за гражданите, за туристите и за бизнеса на Варна", гласи писмото.

То е подписано от Георги Щерев, председател на Съюза на хотелиерите в к.к. Златни пясъци, Марко Марков, председател на Съюза на собствениците за развитие, Павлин Косев, председател на Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, Илин Димитров, председател на Варненска туристическа камара, Джани Шарков, председател на Варненска асоциация на туристическите агенции, Георги Филипов, председател на Асоциация да реклама и комуникации в туризма, Христина Неделчева, председател на Съюза на екскурзоводите в България.