Учени алармират: Сушата, обхванала Южна Европа, може да се превърна в най-лошата досега. В редица страни на Стария континент вече са издадени забрани за поливане на цветя и миене на коли.

Ето още подробности:

Нова гореща вълна обхваща Португалия и Испания 

През следващите дни нова гореща вълна ще обхване Португалия и Испания. Очакват се температури от над 40 градуса по Целзий и задълбочаване на кризата в Пиренейския полуостров, уточнява диноптиците от Meteo Balakns ("Метео Балканс"). 

Според прогнозите на метеоролозите, температурите този уикенд и в началото на следващата седмица в някои райони може да достигнат до 43 градуса по Целзий.

Същевременно страната е обхваната и от сериозна суша, предаде Асошиейтед прес. Около една трета от държавата е изложена сега на изключителен риск от възникване на горски пожари, предупреждават властите.

Водна криза в Южна Европа 

Няколко европейски държави предприеха редица извънредни мерки заради сушата. Италия, Испания и Португалия страдат от недостиг на вода. 

Най-сериозно е положението в Северна Италия, където регистрират най-голямата суша от над 60 години. Страната обяви извънредно положение в 5 региона. Над 100 града поискаха от жителите си да намалят потреблението на вода. На места са забранени обичайни неща като поливането на цветя, миенето на коли и пълненето на басейни.

 

В Португалия намалиха работата на някои ВЕЦ-ове до само два часа в денонощие. На 1800 ферми беше разпоредено да намалят наполовина използваните обеми за напояване. 

В Испания 17 общини въведоха режим на водата. В някои населени места тя се спира по 16 часа в денонощието.

Учени алармират, че настоящата суша може да се превърна в най-лошата досега

Европейският съюз се подготвя за труден сезон на горски пожари, тъй като сушата в южните европейски страни може да се превърне в най-лошата досега, пише "Евронюз".

"От 2017 г. сме свидетели на най-интензивните горски пожари, виждани някога в Европа, и за съжаление очакваме сезонът на горските пожари през 2022 г. да следва тази тенденция", каза Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за междуинституционалните отношения.

Аномалия на температурата за 17 и 18 юли 2022г. Виждаме, че голяма част от Европа стойностите са над 20 градуса над климатичната норма. (Карта Wxcharts.com)

Изменението на климата увеличи риска от пожари, твърдят учени. По-високите летни температури, съчетани с ефектите от по-многобройни и по-продължителни засушавания, улесняват разпалването и разпространението на пожари. Самият сезон на горските пожари също стана по-широк.

ЕС и съседните държави бяха сериозно засегнати през 2021 г. с поредица горски пожари, подхранвани от рекордни горещи вълни, опустошили ферми, полета и гори в Средиземно море, включително в Турция, Гърция, Италия, Франция, Албания, Северна Македония и Испания, Алжир и Тунис в Северна Африка и страни от Близкия изток като Ливан и Израел.

Температура на 850 hpa (Карта Wxcharts.com)

Според Европейската организация за използване на метеорологични спътници, 2021 г. е втората най-лоша година, регистрирана някога за горски пожари в Средиземно море, след 2017 г. и най-малко 86 души са загубили живота си.

Според метеорологичните модели, до края на следващата седмица горещата вълна ще обхване и Балканите, а най-горещо очакваме да е към края на месец юли. 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната