Ученик от Ружинци е поставен под карантина, след като се е върнал от екскурзия в Италия. Това съобщи пред Радио "Видин" областният управител Момчил Станков след среща с представители на институции за сформиране на Щаб за набелязване на превантивни мерки срещу новия коронавирус.

"Детето е поставено под домашна картина с неговата майка. Няма никакви признаци, това е съвсем превантивна мярка. Няма да ходи 14 дни на училище, такъв е периодът. Няма причина никаква за притеснение за това дете", каза губернаторът на Видин.

"Регионалното управление на образованието е запознато, Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ е запозната със случая, кметът на Ружинци е сезирал също РЗИ. Взети са необходимите мерки", добави той. 

Досега няма установен преносител на коронавирус. Пристигащите от Италия пътници попълват анкетни карти и декларации за 14-дневна карантина.

Около 20 души от Италия са влезли за седмица през граничните пунктове във Видинско. 10 са товарните автомобили, влезли миналата нощ през ГКПП Връшка чука и преминали транзит през територията на областта. Служителите на граничните пунктове разполагат с предпазни маски.

Предстои да бъдат поставени термокамери. При евентуална необходимост от поставяне на хора под карантина, има готовност за настаняването им в сгради на видинската болница, каза още Момчил Станков.