Превозването на колело в столичното метро и крайградските автобуси на София ще бъде безплатно. Няма да се плаща билет и за електрическите тротинетки.

Това става възможно, след като общинските съветници приеха изменения и допълнения на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община.

Досега за превозването на велосипед в метрото се плащаше допълнителен билет.

Целта на промените, които влизат в сила от 1 май, е общественият транспорт в София да стане още по достъпен с въвеждането на новата услуга и да се привлекат повече граждани, които да го ползват, вместо да пътуват с личните си автомобили. 

Въпреки това, както и преди, ще има някои ограничения за собствениците на велосипеди, които искат да ги качат в метрото.

Безплатното превозване на колело се позволява в последния вагон на мотрисите и в автобусните линии, пресичащи Околовръстния път на София.

В метрото това може да става в часовете до 7 ч. сутринта и след 20 ч., а в автобусите до 6:30 ч. и след 20 ч., за да не се притесняват пътниците в пиковите часове, които за тези линии започват естествено по-рано. В събота и неделя няма да има ограничения в часовете.

За сравнение, според сега действащата наредба, велосипеди в делничните дни можеха да бъдат превозвани само след 21 ч.

Въведено е обаче ограничение, че колела могат да бъдат не повече от две в автобус или в последен метровагон. Поставя се също условието да не замърсяват и да не се създава неудобство на другите пътници.