Универсални и полезни: Защо яйцата са една от най-добрите възможни храни?
Яйцата често са сочени като виновници за високия холестерол. Хората забравят, че злоупотребяват с далече по-вредни храни, които наистина са в основата на здравословните им проблеми, докато яйцата надали са сред тях.
Яйцата често са сочени като виновници за високия холестерол. Хората забравят, че злоупотребяват с далече по-вредни храни, които наистина са в основата на здравословните им проблеми, докато яйцата надали са сред тях.
Яйцата са едни от най-добрите източници на протеини. Препълнени са с всички нужни за развитието на живота хранителни вещества. Богати са на витамини А, D, В12 и холин. Те са много добър средство да останете сити, да сте се сдобили с необходимите трудно набавяни от други храни вещества, но и да не трупате излишни килограми, стига да не злоупотребявате с количествата.
Бърз метод да разберете дали яйцата са пресни
Какво съдържат яйцата?
В едно яйце със средна големина се намират около 70 калории, 0 г въглехидрати, 6 г протеин, 5 г мазнини, 0 г фибри, 0 г захар. Останалото е разпределено между калий, магнезий, калций, желязо, фосфор, витамин В6, витамин В12, витамин А, витамин D.
Учени изброиха пет продукта, които са строго забранени след навършане на 40 години
Здрав мозък и нервна система
Холинът в яйцата осигурява добър контрол на мускулите, регулира нервната проводимост и подобрява мозъчните функции, включително памет и концентрация. Приемът на холин е особено важен по време на бременността с оглед здравословното развитие на мозъка на плода.
Витамин В12 е друго важно хранително вещество, което е от голямо значение за образуването на еритроцити. Този витамин поддържа неврологичните функции в норма и спомага за синтеза на ДНК.
9 признаци, че тялото ви не може правилно да смила месото (СНИМКИ)
По-лесно отслабване
Изследванията показват, че яйцата са добър приятел в отслабването. Богатото им съдържание на протеини оставя усещане за ситост много дълго време като едновременно с това предпазва от опасните за талията въглехидрати.
Освен това мазнините в яйцата са много по-полезни от онези в месото.
Не са ви нужни диети, само хапвайте тези 5 плода - шампиони в отслабването
Намаляват риска от редица заболявания
В яйцата се намират и два много важни каротиноида – лутеин и зеаксантин. Те играят много важна роля в поддържането на зрението в добро състояние. Изследванията сочат, че лутеинът може да повлияе на възприемчивостта и паметовите процеси при децата в училище. Влияе добре и на възрастни.
Чай от магданоз – доказан лек за бъбреци и не само
Здрави кости
Калцият в яйцата е във високи количества, а наличието на витамин D, който рядко може да се набави от храната, подсилва усвояването на важния минерал. Така костите са здрави и плътни.