Очаква се бройката на болничните със статут на карантина заради съмнение за коронавирус да се увеличат. Това каза управителят на НОИ Ивайло Иванов.

392 са болничните със статут на карантина от началото на годината, от тях 39 болнични са заради съмнения за коронавирус, добави той пред bTV.

По думите му няма притеснение, че осигурителният институт няма да може да се справи с болничните, има и предпазни механизми:

"Милиард и триста милиона има за изплащане на болнични и майчинство, а около 633 милиона от тях са за плащане на общо заболяване и карантина, където попада и коронавирусът. 18 милиона са дните болнични, които може да се покрият от НОИ. Има защитни механизми, които да я спасят системата в случай, че има критични ситуации“, каза Иванов.

Един от тях е да се внесе искане до НС за коригиране на бюджета за държавно  обществено осигуряване, като инициативата трябва да дойде от водещите министерства, обясни управителят на НОИ.

Другият по-лек вариант е с решение на МС по Закона за публичните финанси, с който може да се направи допълнителен трансфер за напълване на бюджета ако НОИ, когато не стигат средства. С решение на Надзорния съвет може да се вземе решение за прехвърляне от други фондове по сметката, за да може да се покрият непредвидени разходи, заяви още Иванов.

Той бе категоричен, че няма причина за притеснения, защото болничните от началото на годината са със 130 хиляди по-малко от миналата.