Темата за облекчаването на въведените заради епидемията от коронавирус ограничения е широкообсъждана в цял свят. Правителствата на голяма част от държавите приемат планове за поетапното „разхлабване“ на хватката, която държи милиони хора по домовете, затвори училища, магазини и хиляди работни места.

Дания и Австрия първи сред европейските страни приеха облекчения на наложените ограничения срещу разпространението на коронавируса. В Швеция мерките от самото начало не бяха толкова строги. Южна Корея остава пример за подражание, за разлика от Сингапур, където вероятно ще се стигне до ново затягане на мерките.

Германия също взе решение за постепенно смекчаване на ограничителните мерки и връщане на държавата към нормалния живот.

БГНЕС предлага кратък обзор на случващото се в тези страни, от чиито успехи и грешки България би могла да извлече полза.

Германия
Заради пандемията от коронавирус Германия остана под карантина един месец. През този период ръстът на заболели в страната се забави и се увеличи броят на оздравелите. Във връзка с това властите решиха да смекчат постепенно ограничителните мерки и държавата да започне да се връща към нормалния си живот.

Преди седмица бяха отворени малките магазини с площ до 800 квадратни метра, а по-големите универсални магазини и търговските центрове засега ще останат затворени, за да се избегне струпването на много хора на едно място.

Ще бъдат отворени и книжарниците, автосалоните и магазините за продажба и ремонт на велосипеди.

Разрешено е и излизането на чист въздух, като карането на велосипед е един от подходящите начини, разбира се, при спазване на дистанция от метър и половина.

Учениците и студентите ще се връщат постепенно към учебния процес. Занятията на зрелостниците в гимназиите, началните училища и професионално-техническите училища ще бъдат възобновени на 4 май. Зрелостните изпити ще се проведат в планираните срокове. Всички детайли ще бъдат регулирани от властите на отделните провинции, като до 29 април съответните образователни министерства трябва да представят концепция за възстановяването на учебния процес в училищата на тяхна територия.

Ще бъдат отворени и университетските библиотеки, разбира се, при спазване на всички предписани мерки за безопасност. Университетите и висшите училища са задължени да предоставят план за възобновяване на работа в условията на пандемия.

При спазване на всички мерки за сигурност на висшите учебни заведения ще им бъде разрешени да провежда изпити и практически занятия в лабораториите и специално оборудваните помещения. Въпреки това голяма част от лекциите ще се провежда във формат онлайн до края на семестъра.

От 4 май се възобновява работата на фризьорските салони, но при стриктното използване на средства за индивидуална защита. Салоните за красота, козметичните салони, масажните салони, публичните домове и други подобни заведения, които предполагат физически контакт, засега остават затворени.

Отворени остават магазините за хранителни стоки, почистващи препарати и битова химия, аптеките, магазините за строителни материали, авторемонтните работилници, химическото чистене, банките, пощите и павилионите за вестници. Продължават строителните и ремонтните дейности, тъй като строителството се смята за системообразуващ отрасъл на икономиката.

Без промяна остава изискването за спазване на минимална дистанция от метър и половина, която гражданите на Германия са длъжни да спазват.
Детските градини, за разлика от училищата, остават затворени.

До второ нареждане остават затворени ресторантите и кафенетата, тъй като там опасността от заразяване остава висока.

В сила остава и забраната за провеждане на културни и спортни мероприятия.

Не са разрешени и религиозните събирания.

Според последните изследвания на института „Роберт Кох“, общият брой на заразените в Германия е надхвърлил 155 000, а починалите са над 5 700.

Намалели са смъртните случаи и броят на новозаразените.

Дания
От миналата седмица в страната отново възобновиха работата си зъболекари, фризьори и физиотерапевти. Преди това беше позволено на детски ясли, детски градини, учениците под 6-годишна възраст и абитуриентите в гимназиите и професионалните училища отново да започнат да посещават занятия.

Облекчаването на мерките не е увеличило броя на пациентите с COVID-19 в болниците. Според здравните служби в Дания, „епидемията е под контрол“. Изхожда се от това, че благодарение на „поетапното и контролирано отваряне“ епидемията ще продължи по-дълго, но с по-нисък интензитет от очакваното.

Облекчението на мерките е видимо в промененото ежедневие на хората – младежите се срещат на групи в парка или на пристанището, в отворените магазини се забелязва активност.

Спазването на дистанция вече е по-рядко, което накара правителството, здравните власти и полицията да продължава да напомня за необходимостта тя да остане и да не се събират повече от 10 души на едно място.

В противен случай ще бъдат въведени повторно ограничения.
На много места в Дания се появиха бели палатки като част от новата стратегия за тестване, която стартира тази седмица. Очаква се скоро всеки ден да се правят тестове на 20 000 души, дори без симптоми за коронавирус.

Действащите облекчения са в сила до 10 май, след което ще бъдат обсъдени резултатите от тях и ще се предприеме следваща стъпка.
До момента в Дания общият брой на заразените с коронавирус е 8 445 човека, а смъртните случаи – 418.

Швеция
Пълни ресторанти и кафенета, отворени училища и магазини – Швеция реши да поеме по различен от останалите път в битката с коронавируса. Въпреки високата смъртност, в страната няма въведени строги ограничения. При това смъртните случаи в Швеция са около десет пъти повече, отколкото във Финландия или Норвегия.

Правят се малко тестове, а главният епидемиолог Андерс Тегнел разчита на стадния имунитет, въпреки че не го огласява публично. Шведите, които по традиция се отнасят с доверие към правителството си, не критикуват до момента неговия подход.

В противовес на това 2 000 учени в страната се обявиха за незабавно въвеждане на ограничения и предупредиха, че правителството провежда „много рискован експеримент“.

То, от своя страна, защити позицията си, като заяви, че мерките не се различават от тези, въведени в другите държави. Трябва да се мият ръцете, да се спазва дистанция, по възможност да се пътува по-малко и да се работи от къщи.

Допълнително трябва да се пазят възрастните хора. Забранени са посещенията в старчески домове, тъй като всеки трети случай на заразяване с коронавирус в най-силно засегнатия регион Стокхолм е именно в дом за възрастни.

В унисон с традиционната либерална култура мерките нямат забранителен, а препоръчителен характер. Вътрешният министър Микаел Дамберг предупреди, че не желае да вижда нито един препълнен ресторант.

Дали шведският модел е приложим и на други места, е трудно да се определи. Швеция не е гъстонаселена държава и има голям брой едночленни домакинства, което е предимство при пандемия.
До момента в страната са обявени 18 640 случая на заразяване, а жертвите на коронавируса са 2 194.

Южна Корея
Тази седмица Южна Корея облекчи ограниченията за магазини, ресторанти, барове, спортни зали, детски градини и богослужения. Последните станаха причина за избухването на епидемията в страната, където след църковна служба заболелите достигнаха 1 500 души. Постепенно ще бъдат отворени горите и националните паркове. Остават в сила изискванията за спазване на дистанция.

В Южна Корея нямаше твърди ограничения. Не бяха забранени разходките и ходенето на работа. Повечето хора останаха доброволно по домовете си, а много предприятия предприеха необходимите мерки техните служители да могат да работят от къщи. В Сеул нямаше случаи на презапасяване с продукти и търсене на предпазни маски.

През февруари Южна Корея стана втората след Китай държава по брой на заразени. Правителството обаче въведе рано масово тестиране и технологии. Страната се смята за пионер при въвеждането на пунктове за преминаване със задължително тестване за коронавирус. То използва също софтуер за проследяване на мобилни телефони, за да следи пътя на заразата.

Хора, които нарушават задължителната домашна карантина, сега трябва да носят проследяващи гривни. Тези мерки бяха толкова успешни, че в средата на април дори се проведоха парламентарни избори.

До момента в Южна Корея са проведени 589 520 теста, броят на заразените е 10 728, а смъртните случаи – 242.

Каква е картината на Балканите?

Албания
От днес Албания започва постепенно да облекчава някои от въведените ограничителни мерки.

Подготвената от експертен екип стратегия предвижда четири фази за постепенно облекчаване на мерките, които са тясно свързани с развитието на инфекцията и степента на нейното разпространение в страната.

От 27 април обхватът на движение на гражданите ще бъде разширен от час и половина до два часа, при спазване на изискванията за сигурност и дистанция, което ще разшири възможността за извършване на основни услуги за дълъг период от време.

Възобновява се и дейността на някои от предприятията, на които ще бъде разрешено да работят в интервала между 05:00 и 17:30 часа, като изпълняват одобрените протоколи, осигуряват задължителни хигиенно-санитарни условия и спазват физическа дистанция, за да се гарантира безопасността на гражданите и служителите.

Ще заработят магазини за дрехи, текстил, обувки и кожени изделия, магазини за мебели, стоки за бита, цветя, зоомагазини и храни, таксиметрови услуги, електронно оборудване, детски играчки, спортно оборудване, телекомуникационно оборудване.

От днес пенсионерите ще могат да излизат навън от 6:00 до 8:30 часа, гражданите от 9:30 до 17:30 часа при наличието на необходимото разрешение и придружени само от един човек.

За хора, които са на работа и имат надлежно разрешително, движението не е ограничено
Днес Албанската телеграфна агенция публикува доклад, според който България и Албания са двете държави в Европа с най-нисък брой смъртни случаи от COVID-19 спрямо броя на населението – съответно, 8 и 9 на един милион жители.

Най-важните показатели за състоянието на пандемията, контрола и нейното управление в Албания дават основание за оптимистични очаквания.

Северна Македония
Първо предупреждение, а след това и глоби ще получат гражданите, които не спазват мярката за задължително носене на защитно покритие на носа и устата. Това изискване влезе в сила от 23 април в Северна Македония, успоредно с мярката за облекчено придвижване.

Гражданите могат да използват респираторна маска, хирургическа маска за еднократна употреба, текстилна маска за многократна употреба, шал или нещо, което да препятства пренасянето на вируса.

Носенето на защитна маска е задължително във всички обществени затворени пространства, каквито са градският транспорт, магазините, банките, пощите, поликлиниките и болниците, институциите, както и откритите места, на които няма възможност за спазване на необходимата дистанция от 2 метра като пазарите и откритите търговски площи.

По отношение на свободата на придвижване, гражданите нямат право да излизат всеки делничен ден от 19:00 до 05:00 часа на следващия ден. Лица над 67-годишна възраст може да излизат всеки работен ден в интервала между 05:00 и 12:00 часа, а хора до 18-годишна възраст имат право да излизат от понеделник до петък между 13:00 и 19:00 часа.

Облекчение има за магазини, бутици и цветарски магазини в някои общини.

Падна и забраната за ходене в гората и горските землища.

Сърбия
Хората на възраст над 65 години от тази седмица ще имат право на един час за разходка вместо половин час, който ще могат да използват в периода от 18:00 до 19:00 във вторник, петък и неделя. Ще бъде разрешено да работят закритите пазари, фризьорските и козметични салони, фитнес центровете и фитнес залите, със задължителни защитни мерки и дезинфекция и с ограничено време.

Сръбското правителство обяви, че забраната за движение за първомайските празници ще продължи от четвъртък, 30 април от 18:00 до понеделник, 4 май до 5:00 часа сутринта.

Правителството прие тази мярка, с оглед намаляване до минимум на социалните контакти по време на предстоящите празници.

Гърция
От 4 май постепенно всяка седмица в Гърция ще бъде отменяна по една ограничителна мярка. Най-напред ще бъдат отворени магазините, училищата, а най-накрая и туристическите обекти.

Целият преходен период ще отнеме около 2 месеца, т.е. май и юни, като основният критерий ще бъда гарантиране на общественото здраве.
Много неща ще останат валидни и след това, като спазването на социална дистанция например. В сила ще остане и защитата на най-уязвимите категории граждани, ограниченията за масови събирания и изискванията за спазване на лична хигиена.

Що се отнася до туризма, защитата на общественото здраве ще бъде главното условие за началото на туристическия сезон.

Благодарение на своевременно предприетите мерки, традиционните туристически дестинации в страната са останали незасегнати и там не е регистрирано сериозно разпространение на коронавируса.

Според правителствения говорител Стелиос Пецас, страната трябва да се върне към нормалния начин на живот до средата на юни. Основната грижа е насочена към икономическата дейност и туризма, като преди да бъдат отворени туристическите обекти, трябва да бъдат решени редица други въпроси, свързани с това.

Очаква се утре премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис да обяви целия план за възстановяване на нормалния живот в страната.