През изминалата година се е увеличил броят на специалните разузнавателни средства в съда. Това заяви пред журналисти председателят на Софийски градски съд Светлин Михайлов, който призна, че е отказал 30 СРС-та. 1/3 от секретните доказателства се искали от прокуратурата.

Най-честите мотиви за отказ на СРС-та е заради това, че престъплението не е сериозно, като и липса на мотиви от искащия тайните доказателства. Повечето откази са дадени на СРС-та искани от службите, но сред тях имало и отрязани секретни средства, поискани от прокурорите.

През изминалата година Светлин Михайлов е предложил 6 съдии за дисциплинарно наказание, като 5 от тях са го изтърпели. Най-честият мотив за мъмрене е бил забавянето на делата, каза председателят на СГС. Той отказа да отговори дали ще се кандидатира за втори мандат, твърдейки, че за него сега е по-важно да се мотивира да си върши съвестно работата в момента.

По отношение на изказване на ръководител на полицейски синдикат, че върху Темида се оказва натиск, за да се попречи на регистрацията му, председателят на градският съд заяви, че такъв натиск е невъзможно да бъде оказван, той обаче не изключи възможността да направи проверка дали има влияние върху съда по случая. През изминалата година 80 дела в СГС са приковали интереса на медиите и обществото, категоричен бе Михайлов. Общият брой на присъдите в градският съд не е паднал под 10 %, което се хареса на председателя. През лятото се очаква СГС да започне да сканира в интернет искови молби и протоколи по дела. Съдът е имал проблем със специалистите изграждали информационната компютърна система, защото те видели, че щатът и работата на СГС е мащабна и се изплашили да реализират проекта. През 2008 година е нараснал броят на влезлите в градския съд дела. За този период са влезли 11 800 частни жалби, като на съдия се падали по 130 преписки. Съдът е преизпълнил с 40 % бюджетната си рамка, но парите не стигали, защото средствата предоставени от държавата отивали предимно за заплати, изрази притеснение Светлин Михайлов.
Милан Николов, БЛИЦ