Служителите от НАП-Пловдив са уволнени заради участие в схема за източване на ДДС. Проверката е започнала преди две седмици заради сигнали за големи суми ДДС, теглени неправомерно. Засечката е станала в София от новия отдел на НАП - „Управление на риска и разследване на особени случаи“, пише днес пловдивският вестник „Марица“.
Както „Блиц“ първа съобщи още в сряда, териториалният директор на НАП-Пловдив Николай Брънчев уволни дисциплинарно четирима служители, а на други двама наложи наказание „предупреждение за уволнение“. Уволнени са шефът на сектор от отдел „Ревизии“ Данаил Попов, координаторът Илиян Василев и ревизорите Ваня Войнова и Елена Близнакова. Двама от тях вече са получили заповедите, а другите двама са в болнични.
Уволнените са помагали за източване на ДДС от няколко фирми на свързани лица. Бизнесмените са възстановявали данъка на дружествата си, като в същото време други техни фирми са дължали такъв данък към бюджета. Процедурата по тегленето е била ускорена, като ДДС-то е възстановявано за по-малко от две седмици, след подаване на молба. Засечени са и случаи на фиктивни сделки с имоти на фирми фантоми или офшорни дружества, при които не е внасяно ДДС, но крайният купувач е теглил данъчния кредит. По закон платежните нареждани при възстановяване на ДДС над 30 000 лева се одобряват от шефа на Териториалната дирекция на НАП и специална комисия.
Уволнените ревизори се разследват за източване на 7 милиона лева. По неофициална информация става дума за фиктивни препродажби на затворени училища и детска градина в села от Пловдивска област. Купувачи са били няколко фирми на свързани лица, които имали отношение към търговията с вино. В разследването срещу данъчните са участвали служители на ДАНС, които трябва да предадат цялата документация на Окръжна прокуратура. Магистратите ще извършат проверка на фирмите, паричните потоци и как се е възстановявал ДДС. Някои от материалите по случая са засекретени. В обясненията си четиримата уволнени са заявили, че не са работили на своя глава, а са получавали устни нареждания от по-висшестоящи началници. /БЛИЦ