В 13:30 часа в неделя в църквата "Свети Георги" в Дупница ще бъде погребан единият от Братя Галеви Ангел Христов-Геле.

54-годишният Христов е от Сандански, но близките му настоявали да бъде погребан в Дупница, където е прекарал по-голямата част от живота си.

Ангел Христов, който заедно с Пламен Галев, напуснаха страната, след като бяха осъдени за организирана престъпна група, е влязъл в България, но малко след това е бил покосен от инфаркт.

Сензационна версия: Единият от Братя Галеви се прибра в България и го сполетя най-лошото

Все още не е ясно, кога и как издирваният с червена бюлетина от Интерпол Геле е минал границата, без да бъде арестуван. Той се настанил в имението си в Ресилово, където се почувствал зле и е починал от инфаркт.

На погребението в неделя се очаква засилено полицейско присъствие, а цяла събота мистериозно за дупничани черни джипове са кръстосвали града, докато се разчуе черната вест. 

Припомняме, че известните като "братя Галеви" Пламен Галев и Ангел Христов, бяха осъдени за тежки умишлени престъпления - Галев като ръководител, а Христов като участник в организирана престъпна група за изнудване. Те избягаха от страната през 2012 г. малко преди да чуят окончателни присъди от 5 и 7 г. затвор за рекет и изнудване.

След бягството им, години наред никой не чу нищо за братята. Споменаваха се разни държави ,в които се подвизават, но до този момент официална информация за местонахождението им нямаше. И днес снимките им са на стената на Интерпол сред най-търсените бегълци. Двамата с Пламен Галев се издирват от Интерпол с червена бюлетива, чиято давност изтича през 2024 година.

Христов е от Сандански, но дълги години живееше в Дупница, макар често да посещаваше баща си в Сандански, където е и брат му полицай от Магистрална полиция в ОД на МВР Благоевград.

Хора от село Ресилово, които не бяха разбрали за кончината на Геле, твърдяха, че новината за смъртта му е фейк, от години около дома им не е имало никакви признаци на живот, уточнява Struma.com.

Кои са "братя Галеви"-Пламен Галев и Ангел Христов?

Пламен Галев е роден на 23 ноември 1967 г. в Кърджали. След казармата постъпва в системата на МВР. Тогава е само на 20 години. Става сержант в РПУ – Станке Димитров. Показва качества и е изтеглен в Специализирания отряд за борба с тероризма в София. Там се засича с Ангел Христов, който е постъпил през 1990-а, също на 20 г. Взводен командир на Галев и Христов е арестуваният през 2010 г. Алексей Петров, подсъдим по делото „Октопод“. 

Галев и Христов напускат отряда на баретите със скандал в средата на 90-те. След това Пламен Галев става оперативен работник в ГДБОП, а Ангел Христов е назначен също като разузнавач в звеното на службата в Кюстендил. Галев напуска МВР през 1997 г., а Христов година по-късно 

През 2000 г. се връщат в България и се установяват в дупнишкото с. Ресилово. Там изграждат огромна резиденция. Вече са регистрирали първата си фирма за транспорт по суша, въздух и море. 

През 2009 г. регистрират още няколко фирми. 

Освен двете офшорки Пламен Галев и Ангел Христов са собственици и управители на още няколко фирми. Започват съдружие с няколко фирми, контролирани от Васил Божков. Предметът на дейност е пътно строителство. Техни приближени участват в управлението на няколко подобни структури, сред които „Автомагистрала Струма“ АД и „Пътища Самоков“ ДЗЗД.

Покрай Васил Божков се сдружават и с Феодор Феодоров – Голямата Федка от Перник. Точно една от фирмите им с него става обект на данъчна проверка след ареста на Пламен Галев през 2008 година. Започват да ровят в документацията на дружеството и начисляват ДДС за довнасяне в размер на 70 хиляди лева. С Федката Галеви имат обща фирма „Югозападна инвестиционна компания“.

С нея участват в „Спортни съоръжения и системи“ заедно с бившия банкер и настоящ бизнесмен Георги Попов. Името на компанията се свързва със скандал за спорен имот. В „Инфра асет мениджмънт“ Галеви са партньори отново с пернишкия бизнесмен Феодор Феодоров. Срещу управителя на дружеството Веселин Пейчев има обвинение, че е укрил корпоративен данък от 600 хил. лева. 

През 2009 г. се кандидатира за депутат, но безуспешно. През 2012 г. е признат за участник в организирана престъпна група и осъден на пет години в затворническо общежитие, след което заедно с Ангел Христов е обявен за международно издирване за да изтърпи наказанието си. 

Женен е, с две деца от този брак, но с жена му са разделени. Към края на 2010 г. чакат дете с неговата дългогодишна приятелка. 

В края на 2008 г. в предаването „Тази сутрин“ на Би Ти Ви Ангел Христов нарича „идиоти“ общинските съветници от Атака Методи Стойнев и Милен Попов и бившия кмет на Дупница от БСП Първан Дангов. Впоследствие Пламен Галев се солидаризира с Христов по този въпрос в местна телевизия. Общинските съветници завеждат дело и през декември 2011 осъждат Братя Галеви да им заплатят 8000 лв. за обидата. 

Пламен Галев е арестуван през декември 2008 година заради заплахи срещу журналистка. През 2009 г. е заведено дело срещу него за изнудване, средна телесна повреда и принуда. През 2009 г. Галев е кандидат за депутат и е пуснат под гаранция от 50 000 лева. През 2010 г. Окръжният съд в Кюстендил го оправдава.

През юли 2011 г. Пламен Галев е признат за виновен за организиране на престъпна група от Софийския апелативен съд и е осъден на седем години затвор. През декември същата година Върховният касационен съд започва разглеждането на делото. 

Неговото решение е произнесено през май 2012 г. – състав на ВКС с председател съдия Савка Стоянова намалява присъдата на Пламен Галев на пет години, които той трябва да изтърпи в затворническо общежитие от открит тип при първоначален общ режим. Пламен Галев и Ангел Христов са обявени за издирване, след като изчезват преди да влязат в затворническото общежитие. През декември 2015 г. ключов свидетел по делото срещу тях е открит мъртъв. 

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук