Две добри новини зарадваха целия екип на "Майчин дом" на връх Благовещение. След близо 3-месечна борба за живота и здравето на родило се на 1 януари 2020 г. 590-грамово бебе, днес то вече може да се прибере у дома.


Освен това лекарите от родилна клиника успяха да спасят живота на 27-годишна родилка след 3 дни неимоверни усилия за стабилизиране на критичното й състояние, съобщават от болницата. 

В първите часове на новото десетилетие – на 1 януари 2020 г. в „Майчин дом“ се родила Михаела. Раждането започнало в 25 гестационна седмица от бременността, а малката Михаела тежи едва 590 гр.

Благодарение на усилията на целия екип от Интензивното отделение на Клиниката по неонатология и след три месеца постоянни грижи за най-малкия пациент на болницата, Михаела си отива у дома здрава и достатъчно пораснала, за да продължи да расте и да радва своите родители.

Освен усилията на неонатолозите, екипите в родилната клиника също не спират да доказват високата си експертиза. Родилка на 27 години, преведена за раждане от Медицински комплекс „Д-р Щерев“, изпада в хипоатония на матката, придружена от тежка кръвозагуба.

След три дни, в които екипите на болница „Майчин дом“ положили неимоверни усилия, животът на пациентката е спасен. В хода на предприетите действия на родилката са преливани над 10 литра кръв. Екипите правят легиране на големи артериални съдове и по този начин успяват да спасят живота на пациентката и да съхранят нейните детеродни функции.

В момента родилката е под активно лекарско наблюдение и в подобряващо се състояние. „Майчин дом“ изказва сърдечни благодарности на Кръвния център за предоставената кръв и бързата реакция.

От обявяването на извънредното положение на 13 март 2020 до днес в „Майчин дом“ са се родили 144 бебета, съобщават от болницата.