Приели сме духа на предложението на БСП да има повече ваксини за българските граждани. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова по време на дебата по проекта на решение на БСП за "Спутник V", съобщава "Фокус".

Тя представи доклада на Комисията по здравеопазване, която е предлага на вниманието на депутатите редактиран проект на решение и вместо Народното събрание да възложи на Министерски съвет да осигури възможност за достъп на българските граждани до руската ваксина, се предлага парламентът да възложи на правителството да предприеме всички необходими действия за провеждане на своевременни консултации за това с ЕК."Става въпрос за принципна подкрепа на проекта на БСП. Ние сме го подкрепили по принцип. Моля поне да не допускате гласуване на двата проекта, защото това ще е нарушение на правилника. 

Подкрепата по принцип означава, че ние сме приели духа на идеята да има повече ваксини за българските граждани. Ако приемем два разнопосочни проекта, не знаем накрая Народното събрание с какъв продукт ще излезе. Няма как да отхвърлим проекта, защото сме го приели по принцип", каза още д-р Даниела Дариткова.

"Не се фиксираме в руската ваксина, а върху възможността да бъдат внесени легализирани ваксини и да помогнем на българските граждани", каза по време на дебата народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов.

Той заяви, че му се е искало в последното работно заседание на парламента да постигнат съгласие, единомислие и единодействие, както е написано на оригиналната сграда на Народното събрание.

Той призова всички депутати към разум. По думите му предложението не е с цел да се помогне на някоя партия или фракция, а на българските граждани."Ние не се фиксираме върху руската ваксина, а върху възможността България да бъдат внесени ваксини, които да бъдат легализирани, които имат вече място в ЕС и в държави от ЕС. Това е нашата идея - да помогнем на българската нация и на правителството, което е оторизирано от парламента да се справя с тези проблеми сега и то в този момент.

Да се прехвърля отново преговорният механизъм към ЕК е абсолютно неуместно и невъзможно да реши този проблем", каза още проф. Михайлов.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ