В софийското село Долни Пасарел будни млади хора успяха да организират уникално събитие, което да разнообрази жителите в тези тежки времена на пандемия, война и сериозна инфлация в страната ни.

В местното читалище "Просвета" се проведе вечер, посветена на културата. Публиката се наслади на малките таланти от танцов състав "Багра", които играха народни танци и показаха възможности, достойни за най-популярните родни ансамбли.

Художествен ръководител на ансамбъла беше Георги Георгиев.

Втората част от представлението бе и самата кулминация, в която се изигра постановката "Седянка". Пиесата е по сценарий на библиотекарката Стойка Игнатова, писана е през 70-те години. Последно се е състояла в Пасарел през 2002 година.

Режисьор е Дарина Николаева, която е учителка в местното школо 202 ОУ "Христо Ботев" и върла фенка на ЦСКА. Тя и Георгиев правят всичко възможно за развитието на читалището, но за да се случват нещата по-лесно е нужна още финансова помощ.

Седянката като цяло е било събиране в къщата на някоя невеста, за да се свърши конкретна работа. Но покрай задълженията си момите се залюбват с някой ерген. Пеят се песни. Самата пиеса е направена, за да се пресъздаде бита от едно време. Става въпрос за шопски диалект, като понякога се използва и окончанието “ке”, което е по-характерно за македонския край.

Водеща на събитието бе Елизабет Благоева, която е племенница на президента на местния футболен тим Урвич (Долни Пасарел) Иван Иванов.

В главните роли бяха Дарина Николаева, за която по-горе писахме, и и една от звездите на Урвич Марио Илков.

Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ