"Протестиращите искат прогресивно данъчно облагане, не плосък данък, не искат увеличение на нощния труд, имат много социални послания". С тези думи започна участието си в "Денят на живо с Наделина Анева" Ваня Григорова, икономически съветник в КТ "Подкрепа".
 

"На теория Борисов е прав, че има ред, но той трябва да важи за всички институции и органи, гневът на хората е напълно оправдан. Той има изгода да хвърли оставка и не разбирам защо не го направи. Преди седмица бе на ръба да го направи и някак неговите партньори го накараха да не я хвърли оставката", сподели тя.
 
"Сега още е топло, хората не са усетили тежката криза, ако сега подадат оставка това би им дало още един безпроблемен мандат. На редовните избори хората няма да гледат така на тях, след февруари гневът ще бъде много по-силен", допълни икономистът.

"Единствената партия, която ще спечели от предсрочни избори е ДБ, както и Христо Иванов. Мисълта за оставка не е чужда на Борисов, със сигурност, но не виждаме за начини за оставка на г-н Гешев. Това е всъщност нещото, което възпламени протестите", каза още Григорова. 
 
"Работодателят не плаща живота ти. Има места, където всички платени отпуски са изчерпани, очакват се съкращения, затова се очакват проблеми на много друго ниво. Хората разпознават повече социално-икономическите проблеми, а не прокурорските", смята тя. 
 
"Ако трябва днес да осигуриш храна на масата, няма как да те интересува какво прави Гешев или Борисов. Видеото на Христо Иванов не звучеше добре, звучи смущаващо, но може и да е било провокация", предположи съветникът в КТ "Подкрепа".
 
"Един работник, ангажиран с тежък физически труд, не може вечерта да се разхожда по улиците. Спори се какво запали протестите – дали дебаркирането на Христо Иванов или влизането на Гешев в Президентството", обясни гостът.
 
"Мутрите вън" и да вдигнеш юмрука е най-нормалното нещо. Не вярвам, че г-н Божков може да постигне каквото и да е със собствена партия, надявам се да не е повярвал. Не може човек, "спестил" от данъци 700 млн.лв., да е алтернатива", убедена е Григорова.

"БСП да каже, че не иска властта, означава да се самоубие. За мен тя в момента е меко казано неготова за избори. Новото ръководство трябва да започне да сплотява структурите си, оставка на правителството сега, не е в интерес на БСП. Тази ситуация ги намира в много разкрачена позиция. Слави Трифонов не може да стигне в никакъв случай до нивата на ГЕРБ. Мнозинството в парламента пренебрегва всякакви парламентарни правила", заяви Ваня Григорова. 
 
"Фискалният резерв е почти 10 млрд., не е невъзможно да се пренасочат средства, заплатите на държавните служители ще бъдат увеличени с до 30 %, което значи, че по преценка на работодателя може и да е 1 %. Това беше наистина ключово, на тях се крепи държавността, а получават много близко до минималната заплата", коментира тя.
 
"Трябва да се премахне порочната система "Дянков", която опорочи работата на държавните служители и ги постави в пряка зависимост от работодателите им", завърши Григорова.