Вътрешната комисия в Народното събрание ще заседава по казуса с така наречените "златни паспорти". Бившият шеф на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев беше обвинен за неправомерно осигуряване на българско гражданство срещу инвестиции.

Става дума за периода от края на юли 2015 до края на юли 2020 година. Съмненията са за 120 златни паспорта дадени на граждани на Русия и Китай срещу инвестиции, които след това не са поддържани.

Има данни, че част от получателите на тези паспорти са били разузнавачи под прикритието на бизнесмени.

Според държавното обвинение като шеф на Агенцията за инвестиции Янев не е изпълнил задължението за контрол на сертификатите за инвестиции, както и за последваща проверка.

Депутатите ще обсъдят и проект на решение за приемане на програма за компенсиране на битовите клиенти на природен газ. Вносител на проекторешението е Кирил Петков от „Продължаваме Промяната“ и група народни представители.

С проекторешението се задължава Министерският съвет да приеме програма за компенсиране на битовите крайни клиенти на природен газ, които да бъдат компенсирани на базата на количествата потребен природен газ за съответния месец с фиксирана сума на един MWh. 

Размерът на компенсацията се изчислява като 50% от разликата между цената на Обществен доставчик, одобрена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за съответния месец, и прогнозната цена на природния газ за първото тримесечие на 2023 г., съгласно решение на КЕВР, в размер на 122,58 лв./MWh, като в сумите не е включен ДДС, се посочва в проекторешението.

В дневния ред е и първо гласуване на Законопроекти за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс и на Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие. Депутатите ще обсъдят на второ четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование, както и в Закона за горите.    

Външният министър Николай Милков ще бъде изслушан в пленарната зала по повод последния случай на агресия в Република Северна Македония срещу Христиан Пендиков, който беше пребит на 19 януари. Заедно с посланика ни в РСМ те бяха във външната комисия в парламента.

Решено беше да бъдат прекратени някои съвместни проекти. София няма да спира евроинтеграцията на Скопие, защото Северна Македония все още не е започнала преговори.

Николай Милков отново настоя властите в РСМ да гарантират, че виновниците за побоя над Пендиков ще бъдат наказани и че България ще държи информирани всички партньорски европейски организации.

Напрежението между двете държави нарасна още след като президентът Стево Пендаровски поиска български граждани да не бъдат допускани на честването за Гоце Делчев.

В специално съобщение вчера външното министерство на Северна Македония съобщи, че очаква да бъде забранен достъпът на Ангел Джамбазки до страната.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук