Проблемът със заплащането на медицинските сестри може да се реши и чрез промени, свързани с колективното трудово договаряне, твърдят от синдикат "Подкрепа". Те настояват за спешна среща с премиера, съобщава bTV.

А идеята им - договорът за даден отрасъл или бранш да важи за всички предприятия в него, а не само за тези, които са го подписали чрез представителните си организации.

В действащия договор за сектор "Здравеопазване" например е заложена начална основна заплата за медицинските сестри от 900 и 950 лева, в зависимост от това къде работят.
За главна и старша сестра сумите са по-високи. Но, както вече знаем, не навсякъде са постигнати.

В момента социалният министър може да разпростре колективен трудов договор във всички предприятия от определен отрасъл или бранша. От "Подкрепа" настояват да е длъжен да го прави, за да важи за всички.

Членовете на синдикат - да плащат присъединителна вноска. А инспекцията по труда - да следи дали се спазва.

"Това всъщност ще направи колективните трудови договор ефективни, в случая имаме заявяване на едни намерения, но нямаме ефективен механизъм да накараме работодателя да ги спазва", заяви Ваня Григорова, КТ "Подкрепа".

В момента - ако шефът не спазва колектвния договор - работникът може да се обърне само към съда. Предложенията идват в момент, когато държавата обмисля да разреши двойно повече извънреден труд - от 150 на 300 часа годишно. Това ще е възможно само с колективен договор.
 


Снимка: bTV

"На практика голяма част от този извънреден труд се полага и в момента. Въпросът е да направим така, че да облекчим работодатели, но и да дадем възможност на служителите да могат да изискват този извънреден труд - да им бъде заплатен", каза Деница Сачева, министър на труда и социалната политика.

Синдикатът е против. Даже настоява да се ограничат възможностите за извънреден труд. Експерти по управление на човешки ресурси също са критични.

"Допълнителните часове работа водят до преумора, неефективност, стрес и влияят както на професионалния, така и на личния живот на един човек",  смята Мартин Ценов, експерт " Управление на човешките ресурси".

Обмисля се новият работник да има право на платен отпуск след 4, а не след 8 месеца стаж във фирмата.

Целият пакет с предложения се очаква да е готов до края на месеца.