Издаването на т.нар. „Синя карта на ЕС“ за наемане на чуждестранни кадри за работа в България - вече ще става по-лесно. Това е възможно, след като парламентът гласува промени в Закона за трудова миграция, предаде бтв.

Чужденци, които искат да кандидатстват за работа у нас, вече могат да го направят и по електронен път.

Както БЛИЦ писа по-рано отпада правилото за задължителна диплома за висше образование. Съкращава се срокът на процедурата, а синята карта ще е валидна 5 години.

Според инициаторите на промените това е „крачка към развитието на икономиката“ у нас.

„Компаниите привличат все повече инвестиции – 300 млн. например, имат възможност да отворят стотици нови работни места, но с месеци не могат да намерят понякога 10 човека. Това, което ще стане – те ако ги имат тези хора, ще има и повече инвестиции и ще отварят, и още повече работни места“, обясни Добромир Иванов, изпълнителен директор на стартъп организацията.

Макар и приети промените предизвикаха полярни реакции сред депутатите - особено частта, свързана с образованието.

„Не само високо квалифицирана заетост, а реална, всякакви други дейности – дори и общи работници, защото беше премахнато изискването за диплома за висше. Това е и дискриминационно за всички български висшисти, тъй като ще се конкурират с хора, които нямат диплома“, смята Петър Петров от „Възраждане“.

„След като се създава условие за растеж на бизнеса, това означава повече бизнес, доходи, данъци, осигуровки, повече публичен ресурс“, коментира Надежда Йорданова от ‚Демократична България“.

Бизнесът е категоричен – законодателните промени са само началото. Следващата стъпка е страната ни да стане още по-привлекателна за чужденците.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук