Съкровището, което бе намерено при археологичните проучвания на в местността „Силяхар“ край Приморско, почти сигурно ще стане откритие №1 на 2016 година, съобщава Флагман. Новината за уникалната находка, датираща IV век пр.Хр., бе съобщена в понеделник и предизвика същинска сензация, а Приморско влезе във водещите новини на всички национални медии.
Смята се, че златното съкровище е било притежание на знатно аристократично семейство – голяма тракийска династия. 29-те малки украшения и 8-те големи имат специфична изработка и са от чисто злато.

Според директора на Историческия музей в Приморско Даниел Пантов, който е един от откривателите на тракийското имане, стойността му е много висока. Практически съкровището няма цена, защото много малко са подобните находки от този период. 

„Убеден съм, че това откритие ще обърне историята и даде възможност при правилна инвестиция да разширим позициите си в културно-историческия туризъм, както е в целия свят, а не да разчитаме само на природни дадености“, каза днес кметът на Приморско Димитър Германов и изтъкна, че инвестициите, които общината прави от 2012 година в археологическите експедиции и в „Бегликташ“, и в „Силяхар“ дават своя резултат.

Кметът търпеше критики, че разходва общински средства за проучвания. Преди него нито Димитър Димитров, нито Лиляна Димова инвестираха в археология, поради което обекти с огромна перспектива така и не бяха проучени, а в този период вероятно и тарашени от иманяри.

От 2012 година до този момент обаче археологията задължително присъства в общинския бюджет и всеки инвестиран лев, сега е на път да се върне многократно и развие Приморско като изключително атрактивна дестинация и за алтернативния туризъм.

Златното съкровище "Силяхар" пък може да е само началото, защото общината има планове да свърже всички исторически обекти край Приморско в общ маршрут, каза кметът Димитър Германов. В това време ще продължат проучванията, а за никого няма да е изненада, ако се открият нови ценни находки, които да превърнат Приморско в хита на 2017 година.