Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е четири книги и е издала още шест в съавторство. В момента е водеща на предаването “Покана за пътуване” по програма “Христо Ботев” на БНР - всяка неделя от 18 до 19 часа. Публикува пътеписи на собствения си сайт www.dromomania.bg.
От рубриката “Виртуално пътуване” на вестник “Над 55” ще научавате как да пътувате най-евтино, най-безопасно и на най-интересните места по света и у нас.

Все още съществуват  влакове-бижута и “Ориент експрес”, който минава през България далеч не е нито най-скъпият, нито най-луксозният от тях. Пасажерите чакат с месеци, докато се докопат до билет. Макар че хич не са евтини. Днес ще ви представим някои от тях.

Blue Train
Влакът Blue Train се движи по трасето Кейптаун - Порт Елизабет - Претория в Южна Африка. Експресът обикаля живописното Южно крайбрежие и пътниците могат да наблюдават антилопи, жирафи, биволи и дори носорози, спокойно пасящи в саваните на Националния парк Крюгер.
Един от маршрутите приключва в Зимбабве до прочутия водопад Виктория. Освен старинните интериори, луксозните мебели и мраморните бани, за глезенето на пасажерите е предвидена богата развлекателна програма и изискани блюда.
Цена на билета от 740 долара

“Императорска Русия”
Най-известният и разкошен влак, който от Москва през Монголия стига до Пекин. По всеки от маршрутите си той минава само веднъж годишно. Името си получава заради невероятно изискания си интериор, пресъздаващ купетата, с които е пътувала императорската фамилия на Русия. За съвременните пътешественици, освен развлекателната програма, която запознава чуждестранните гости със страната, са предвидени кулинарни мастер-класове, уроци по свирене на руски национални инструменти, творчески работилници и много други.
Цена на билета от 4900 долара

The Maharaja’s Express 
Това е най-скъпият пасажерски влак в цяла Азия - копие на индийски кралски дворец, адаптиран за далечни пътешествия. Всеки пътник си има личен иконом, готов да го обслужва 24 часа в денонощието. В програмата са включени развлечения, изпълнения на артисти и посещение на всички забележителности по шестте маршрута. 
Цена на билета от  6840 долара

Eastern & Oriental Express
Влакът е построен в Япония през 1973 година с идеята да свързва Оукланд и Уелингтън в Нова Зеландия. Две десетилетия по-късно дизайнери го преобразяват напълно, пресъздавайки колониалния стил от 20-те години на ХХ век. Днес пътническият влак Eastern & Orient Express, приличащ на петзвезден хотел, курсира между Сингапур, Малайзия и Банкок.
Цена на билета от 1775 британски лири

The Golden Chariot
Един от най-красивите пътнически влакове е създаден като копие на великолепния “Син експрес” на английската кралица. Викториански стил, първокласно обслужване... Това е хотел на колела, способен да задоволи и най-изискания вкус. Golden Chariot се движи по маршрут в Южна Индия и се определя като “връх на разкоша с индийски акцент“. Той е един от малкото влакове, които разполагат със СПА център.
Цена на билета от 5730 долара

“Златният орел”
Най-скъпият туристически влак в света! Трасетата му са Москва-Пекин и Москва-Владивосток. Тегли се от оригинален парен локомотив, но за всеки случай е прикрепен и електрически. В деня, когато отпътува, на гарата жив оркестър свири “Прощание славянки”. Част от купетата са модернизирани вагони от бившата ГДР. Има отделен бар с пиано и библиотека, друг е превърнат във фризьорски салон. Във влака има лекар и дори пералня.
Цена на билета от 14 395 евро

Магдалена ГИГОВА