Влашката асоциация е жестоко разделена заради Бойко Борисов и Ахмед Доган броени месеци преди парламентарните избори, предаде кореспондентът на БЛИЦ. Т.нар. "стари" от нея настояват да се подкрепи ДПС, а групата на "младите" - ГЕРБ.
Организацията ще решава на кого от тях да дари гласовете си на форум в началото на април. Това съобщи в Ловеч нейният шеф Иван Тодоров Николов-Московеца /49 г./
Влашка асоциация е със седалище в Летница, а членовете й наброяват до 30 000 души от т.нар. "рудари" от Великотърновско, Ловешко, Габровско и Плевенско. Миналата година тя отправи ултиматум към Ахмед Доган, че ако лидерът на ДПС не изпълни обещанието си от местните избори` 2003 да оземли 3 хиляди нейни безимотници от Летнишко, ще оттегли подкрепата си за Сокола, благодарение на която му осигурила 4 съветници в Летница и депутат през 2005-а в Плевенско.
Според непотвърдена информация седмици по-късно исканията й били изпълнени, а нейни водачи получили отговорни постове в държавни ведомства.
"Който и да изберем от Борисов и Доган, на нито един от тях не ще позволим да се отнася с нас като с хора от втора ръка, защото ние живеем от двете страни на Дунав от хилядолетия и имаме дял за развитието на държавността в България", смята Иван Николов. По негови сметки в Мизия рударите са близо 150 000 души. "В момента повечето от нас са гурбетчии заради глад и немотия!", жалва се Николов.
Гергана Димитрова, БЛИЦ