Днес, 6 август 2021 г., на 61-годишна възраст внезапно ни напусна Радосвет Радев - председател на Българската стопанска камара, съобщават от пресцентъра на Камарата.

Радосвет Радев поема управлението на БСК през 2018 г., след кончината на дългогодишния председател Божидар Данев.

"В това изключително трудно за нас време той пое риска и ангажимента да изведе Камарата от нелеката ситуация. Нещо повече, беше амбициран да я направи модерна, водеща бизнес организация. И работеше неуморно за това! Наложи му се да навлезе екстремно бързо в работата и го направи. Направи много компромиси с личното си време и ангажименти, в името на организацията", пишат още от БСК.

"За тези три години г-н Радев се превърна не просто в наш ръководител, но преди всичко беше наш приятел - човек, на когото можеш да се довериш, с когото можеш да споделиш идеи, от когото можеш да получиш подкрепа и разбиране. За всичко това му благодарим! Надяваме се пътят му да е светъл, както ние ще пазим светъл спомена за него", добавят от Камарата.
 

Кой беше Радосвет Радев?
 

Радосвет Радев е роден на 21 юли 1960 г. Завършил е Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и е специализирал маркетинг и мениджмънт в САЩ.

Работил е последователно в Софийски градски съд и в Програма „Христо Ботев” на Българското национално радио. 

През 1992 г. създава националното "Дарик радио". Основател е на най-големия приватизационен фонд „Доверие” и на приватизационен фонд „Албена инвест”.

От 1990 г. Радосвет Радев е член на УС на БСК и зам.-председател на камарата на обществени начала. На 19 юни 2018 г. е избран за председател на БСК, като наследява на поста Божидар Данев след неговата кончина. През 2018 г. Радосвет Радев е и ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели, обединяваща национално представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

Носител е на орден "Св. Св. Кирил и Методий" за особено значимите му заслуги в областта на културата и е Доктор хонорис кауза на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".