Собственикът на концесионерите по чистотата в София “Новера“ ще започне от 1 март поетапно премахване на съдовете за смет от районите, обслужвани от “Волф-96“ ЕООД. Това се посочва в писмо, изпратено до софийския кмет Бойко Борисов, председателя на Столичният общински съвет (СОС) Андрей Иванов, министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров и председателя на Народното събрание Георги Пирински.
В него се посочва, че на 1 март изтича срокът на концесионния договор от 3 юни 1999 г. на дружеството за почистване на столичните райони "Младост", "Люлин", "Витоша", "Овча купел" и на част от "Триадица".
От дружеството посочват, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отменила със свое решение заповедта на кмета на София за определяне на класиране в обществената поръчка за почистване на тези пет района, а до днес дружеството не е поканено на разговори в Столичната община по проблемите с изтичащия концесионен договор и липсата на нов оператор на услугата.

В понеделник Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразна заповедта на кмета на София Бойко Борисов, с която австрийската фирма "Заубермахер" беше обявена за победител в конкурса за чистенето на петте района. Това стана, след като фирма "Титан АС" подаде жалба срещу отстраняването й от процедурата заради необосновано ниски цени.  Вчера стана ясно, че администрацията ще се договори пряко с няколко компании да поемат почистването на едни от най-големите квартали, за да предотврати криза с боклука. Очаква се преговори да се водят с трите фирми, които участваха в провалената обществена поръчка за обслужването на районите - "Заубермахер", "Титан АС" и "Ремондис". 

В писмото  се заявява още, че фирмата ще изпълни стриктно всички свои задължения по договора до 24.00 ч. на 28 февруари 2009 г., след което ще започне поетапно изтегляне на съдовете си за смет. 
Дружеството няма да носи отговорност за настъпването на неблагоприятни последици за гражданите на София от евентуална кризисна ситуация с извозването на отпадъците и почистването на града.
Предупреждението на "Новера", означава, че половин София може да осъмне без контейнери за смет на 1 март, ако новият чистач, който бъде пряко договорен, не успее да разположи дотогава своите кофи.

По-рано днес столичният кмет Бойко Борисов увери, че криза с боклука няма да има. Според него "БСП отново инспирира кризата с отпадъците, такава криза няма да има". "БСП въздейства на КЗК, нали искахме да се отървем от Вълка (Румен Гайтански), а сега социалистите се хвърлиха да му помагат, за да има криза", смята Борисов. /БЛИЦ