През предстоящата седмица времето на Балканите ще е типично пролетно – с чести периодични нахлувания на топъл въздух от югозапад и чести валежи, придружени от гръмотевици. По-сериозно затопляне прогнозираме от петък, когато се очакват необичайно високи температури  за края на септември и началото на октомври, съобщават синоптиците от Meteo Balkans.

В първите дни от новата седмица обаче максималните температури ще останат над климатичната норма за средата на септември, но минималните в котловините от Западна България ще са около обичайното за този период от годината. На отделни места термометрите ще показват стойности около 10°С. Ще има условия за мъгли.

А ето и подробностите  какво време ни очаква през новата седмица:

Времето в понеделник

През нощта срещу понеделник над страната ще преобладава разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб от югозапад. Около речните басейни и в Дунавската равнина ще се образуват мъгли. Минималните температури ще се повишат и ще са между 7° и 13°С. Най-ниски ще са стойностите в котловинните полета от Западна и Централна България – до 6-8° С. Над останалата част стойностите ще са между 9°С и 13°С.

През първия ден от новата седмица в по-голямата част от страната ще има разкъсана облачност. Следобед над Западна и Северозападна България облачността ще се увеличи и до вечерта на места ще превали и прегърми.

Максималните температури ще се повишат, като очакваните стойности ще са между 25-29°С, малко по-високи в Югозападна България – до 30°С.

Времето по Черноморието: През нощта срещу понеделник ще е предимно ясно и почти тихо. В сутрешните часове видимостта ще бъде намалена. 

През деня ще е предимно слънчево. Ще духа умерен вятър от югозапад. Максималните температури на въздуха ще са 24-26°, на морската вода - около 19-22°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Времето в София: През нощта срещу понеделник ще е предимно ясно и почти тихо. Минималните температури ще се повишат и ще са между 10-12°. 

През деня ще преобладава разкъсана, предимно средна и висока облачност. Привечер от югозапад облачността ще се увеличава и през нощта срещу вторник ще превали. Максималните температури ще се повишат и ще са между 24-26°С.

Времето в планините: През деня ще преобладава разкъсана облачност. Следобед ще се развиват купесто-дъждовни облаци и не са изключени валежи, придружени от гръмотевици. Ще продължи да духа силен вятър от югозапад. Максималната температура на 1200-1300 метра ще е около 19°C, на 2000 метра – около 13°C.

Времето на Балканите: През следващите 48 часа атмосферата над източната част от Балканския полуостров ще остане стабилна и затоплянето ще продължи. Над крайните западни райони се очакват валежи и гръмотевици. Максималните температури ще са между 24-30°C.

Предупреждение за възможни силни гръмотевични бури

(Предупрежденията не се отнасят за България )

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предупреждения за опасно време, валидни за понеделник. (Забележка: опасните явления ще са следобед. Картата показва местата, където те са най-вероятни, но бурите няма да покриват цялата площ).

Жълт код: издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.  

Оранжев код: Валежите на отделни места над посочените райони ще са значителни, предимно в късните следобедни часове. Те ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност. Бурите могат да носят дребна и средна по размер градушка. Над отделни райони в страната и на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Червен код: валежите на много места над Черна гора и Северна Албания  ще са значителни по количества. Ще има условия за внезапни наводнения и силни пориви на вятъра. Висок риск и от материални щети. Очакваме средна и едра по размер градушка.Очакваните валежи ще са между 30-80л/кв.м.

Поради очакваните значителни валежи , алгоритъмът на регионалния ни модел показва къде вероятността от внезапни наводнения е най-висок! 

 

Времето във вторник, сряда и четвъртък

Във вторник през страната ще премине слабо изразен студен атмосферен фронт и на много места от запад на изток ще превали и прегърми. Очакваме да се образуват и шквалови явления (сприи ), като на много места те ще са съпроводени от временно усилване на вятъра, дребна градушка и проливни валежи. Температурите за кратко ще се понижат, но ще останат около нормата за септември. 

В сряда над Западна и Централна България времето ще е предимно слънчево, а следобед - с разкъсана висока облачност, но остава топло за сезона. Слаби валежи от дъжд очакваме главно в планинските и югоизточните райони. Минималните температури ще са между 12° и 17°, а максималните между 24° и 27°.

Валежите в четвъртък постепенно ще спират, а облачността ще намалява до слънчево време. Температурите ще се повишават.

Времето в петък и през уикенда

Необичайно високи температури за края на септември и началото на октомври. Очакваме повишение на градусите и много приятно време. Централните и източни райони на Балканския полуостров ще попадат под влиянието на пренос на топъл въздух от югозапад.

Температурите чувствително ще се повишат, като очакваните максимални на много места ще надминат 30°С, а най-топло очакваме да е в Горнотракийската низина – до 33-34°С. Ще преобладава разкъсана, но средна и висока облачност, като валежи не се очакват. 

Студено и хладно за сезона с чести валежи от дъжд очакваме да е времето над крайните северозападни райони от полуострова. 

Седмичната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.

 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук