Най-новите данни за имигрантите във Великобритания показват рязък спад в броя на българите и румънците. Статистиката идва в момент, когато правителството трябва да вземе решение за продължаване на трудовите ограничения, се казва в материал на Дойче веле.
Официалната британска статистика сочи, че имигрантите от новите страни-членки на ЕС стават все по-малко. Подадените молби за работа от източноевропейци са достигнали най-ниското си ниво след 2004 година. 36 на сто по-малко са кандидатите от държавите от първата вълна на разширяване, сред които Полша, Унгария и Чешката република.
Притокът на българи и румънци също е намалял с 31% в сравнение със същия период на миналата година.
Даряна Коцева, ръководител на службата по трудови въпроси към българското посолство в Лондон, отбелязва, че това се дължи на финансовата криза.
„Според проучване на компанията „Ърнст енд Янг” Великобритания се намира в социална рецесия още от юли тази година, освен това се прогнозира спад на икономическия растеж до 2010 година. Това са песимистични послания, включително и за българските работници тук и доста от тях вече изпитаха този негативен ефект на рецесията, като бяха съкратени или минаха на непълен работен ден. Другите, които са все още на пазара на труда, изпитват страх и несигурност заради предстоящи евентуални съкращения”, казва Даряна Коцева.
Очакванията са, че влошаващото се положение на британския трудов пазар ще доведе до намаляване и на имигрантите от страни извън ЕС. Засега обаче представителите на опозицията призовават да се въведат годишни квоти за гражданите на неевропейските държави, които искат да работят в Обединеното кралство.
От Консервативната партия отново настояха лейбъристкото правителство да наложи и временен контрол върху бъдещата имиграция от ЕС. Но новата статистика вероятно ще смекчи тези призиви, тъй като подкопава мита за „полския водопроводчик”, който измества британска работна ръка.
Оповестените от вътрешното министерство – Хоум офис, данни показват сериозен отлив на работници от Полша и от други страни от Централна Европа. 59 хиляди са се регистрирали на работа във Великобритания между юли и септември 2007 година. За същия период на тази година те са много по-малко – само 38 хиляди души. Същата тенденция се наблюдава и при българите и румънците. Само 6 515 са се регистрирали за работа във Великобритания това лято, докато през миналата година те са били 9 470.
„Този спад вероятно ще повлияе на решението, което вътрешният министър Джаки Смит трябва да вземе идния месец за това дали да бъдат вдигнати ограниченията за работа на българи и румънци във Великобритания”, коментира вестник „Гардиън”.
Преди дни Европейската комисия публикува доклад, който показва, че имигрантите от Източна Европа не са заплаха за стабилността на трудовия пазар в старите страни от ЕС, а напротив – те са допринесли за развитието на техните икономики. /БЛИЦ