Броят на браковете у нас расте през последните години, макар и с бавни темпове. Това сочат данни на статистиката.

Оказва се обаче че през 2018 г. има община, в която не е бил сключен нито един брак. Това е Бойница – с нито една сватба. Начело на класацията е община Камено – там брачните свидетелства са 13 на 1000 души.
В Бойница живеят около 1000 души – предимно възрастни.

Сватбите там отдавна са само спомен. Залата все още е със статут на ритуална. Оказва се обаче, че последният граждански брак там е сключен преди повече от десет години.

Според секретаря на община Бойница Катя Вълчева хората предпочитат да сключват брак във Видин, защото след това ходят в ресторантите за тържествата.

Вместо ресторант в селото имат клуб на пенсионера. В община Камено тъкмо заминаването зад граница се оказва основна причина да водят класацията.

Повечето от обитателите на ромската махала в Камено са на гурбет в чужбина, но преди да заминат, сключват брак.
"Там самотните майки не вървят при тях, трябвало да са женени, за да може да им плащат тези детски, да не плащат квартири и такива работи", обясни Митко Иванов, жител на Камено.

От общината признават, че тенденцията е от няколко години. "Горе-долу са около 30 за година, примерно за 2019 г. ритуали и сключване на граждански брак имаме 31“, обясни Таня Атанасова – директор, дирекция "Административно-правно и информационно обслужване" в община Камено.

Повечето къщи там са празни. Според експерти време е да се пристъпи към реформи в зонирането на страната, тъй като някои общини на практика вече са обезлюдени.

Трябва да мислим как да рационализираме системата от общини, така че да имаме работещи и демографски, и икономически единици“, заяви Адриан Николов от ИПИ.

От 265 общини у нас почти 90 вече не отговарят на изискването за брой на населението, за да се водят като отделна единица.