В топ локацията на гр. София – хотел „Маринела“,  се събраха едни от най-големите вносители на вина и спиртни напитки. Наздраве си казаха уайнмейкъри, бранд амбасадори и собственици на марките.
Специално за събитието в България пристигнаха: FRED DOUGLAS LAING  - собственик на Douglas Laing,  MARTIN PREHNAL -  Albert Michler Distillery , MICHAEL MATTERSBERGER   - Journeyman Distillery, DUNCAN HAYTER -DON Q,  JENNY MAGUIRE - Glendalough – Brand Ambassador, MIRINO BARBIERI - Mezzacorona Group, PAOLO COLONNA - Toso SpA.  Лектори на майсторски класове от българска страна бяха:  ПЕТЪР КЕРЕМИДЧИЕВ - Оптимист 1 ЕООД, НИК РУНЕВ - Уиски Клуб SE23 Лондон, АНГЕЛИНА КЪНЧЕВА –уиски специалист, Whisky Experience Bulgaria, СТАНИСЛАВ НЕДЕВ – Malt Maniacs BG, МИЛОСЛАВ ХУГАСЯН – Marketing Premium Spirits Edrington. 



В рамките на два дни в зала „София“ се  презентираха на 21 щанда  редки селекции от уникални шотландски уискита, екзотични ромове и чудни вина. Гостите дегустираха и щедър подбор от ликьори и коктейли, а истински фурор предизвика  60-годишното уиски Glenfarclas  и уникалната колекция от Macallan! Кулминация на феста бяха провелите се множество интересни майсторски класа и специални VIP майсторски класа. На тях участниците имаха шанса да опитат дълго отлежали уискита, чак до 50години, нефилтрирани отлежали ромове от дървени дестилатори, елегантни  вина от Сицилия, Трентино, Венето и Пиемонт. Финал на майсторските класове беше „FRED’S Favourites  From 5 to 50 Years Old“  едно наистина незабравимо изживяване.



Организаторът на Whisky, Rum & Wine master test 2016 Петър Керемидчиев сподели, че се надява, с всяко следващо издание на фестивала,  да е разширил понятията, давайки възможност на повече хора да се докоснат до лукса  на продуктите.



На фестивала бяха представени повече от петдесет премиери в категориите си. Гости от всички сфери на бизнеса и изкуството заедно направиха тест на сетивата.