Семейство в столичния квартал "Банишора" при сметка за парно през януари 2008 176 лева сега трябва да плати 313 лева. За драстичното поскъпване съобщи председателят на Асоциацията на потребителите Павел Кърлев. Според него "Топлофикация" не може да обясни 40-процентното поскъпване - той звънил на шест телефона, на които го прехвърляли, и не получил ясен отговор.
По темата разсъждаваха пред Нова тв представители на топлинните счетоводители и на топлофикационното дружество. Според Стефан Дочев, директор в "Топлофикация", обяснение на сметката винаги може да се получи. Освен това измерената енергия не означавала автоматически начислена фактура. Абонатите щели да плащат по това, което техните търговски уреди - топломерите, са отчели.
Логично е януарските сметки за парно в София да са по-високи - такова мнение изказа в сряда министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Неговото обяснение е, че въпреки намаленото топлоподаване, цената на парното е скочила с около една трета спрямо миналата година.
Сметката може да бъде по-ниска на база по-ниска цена или по-малка консумация, Но при подадена с близо 11 % по-малко топлоенергия ние имаме скок с 34 % на цената на годишна база, така че общият ефект е повишение на сметките. /БЛИЦ.