„Съжалявам, че не ме изслушахте днес по първото предложение, тъй като с моето изслушване щяха да бъдат разсеяни много инсинуации и мистерии за израелския експерт“ – с тези думи заместник-шефът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров започна своето становище пред пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), където се обсъжда на второто искане за освобождаване на Иван Гешев за израза „политически боклук“.

„Доколкото разбирам искате сега да говоря само за моите възприятия за емоционалното състояние на Иван Гешев на 14 май.

Не помня преди 14 май кога съм се виждал с Гешев. Със сигурност между 1 и 14 – не съм. Може би сме имали 1-2 телефонни разговори и SMS комуникации, докато той не беше в България.

На 4 май имахме телефонен разговора, тъй като от Борислав Сарафов ми бе съобщено, че ще се наложи да ходя на посещение в град Хаса.

Тогава Гешев ми сподели, че от 1 май - когато беше опитът за убийство срещу него, не е спал най-вече заради шока от взрива и от адреналина явно“, каза Тодоров.

Той поясни, че заедно с Гешев и Борислав Сарафов се познават поне от 35 години. 

„Отидох в дома на главния прокурор… как да ви опиша не психическото, а емоционалното му състояние. Той е със здрава психика, но човек, който е преживял тези неща, които той преживя от 1 май досега няма как да не изразява някакви емоции.

Разпилян и хаотичен ми се видя. Скачаше от тема на тема, възмущаваше се от някои неща. 

В един момент казваше „Ясно ми е какво ще се случи с мен“ – с нотка на примиренчество, но след това казваше „Аз няма да се дам“.

След това ми сподели, че преди това е говорил с Йордан Стоев, където обсъждали бъдеща оставка на Гешев и преназначаването му във ВАП.

Сподели ми, че от известно време ясно се упражнява натиск върху него в тази насока.

Той ми каза: „Аз нямам избор. Аз съм опрян до стената… след като се опитаха да ме убият“.

Показа ми и заплашителното писмо, което е получил. Каза, че предполага кой е авторът на това писмо. Каза, че всъщност е очаквал утре – на 15 май да подаде оставка, но няма да го прави.

Искаше да знам, за да преценя аз какво да правя, защото се опасяваше, че ще има репресивни действия спрямо хора, които са му близки“, допълни Сарафов.

По думите му Гешев му споделил, че така иска да спечели време и да остане на този пост, за да свърши работата, за която е избран за този пост.

„Каза, че е наясно, че ако не си подаде доброволно оставката ще бъдат предприети законодателни дейности. И ми описа три неща, които наскоро се случиха“, допълни Тодоров.

„Гешев бе в състояние на човек, който е опрян в стената“, допълни той.

„Израелският експерт като видя какво се е случило при атентата срещу Гешев ми каза: „Трябва сега главният прокурор да се погрижи за най-близките му, тъй като тези, които са искали да го убият, сега ще се насочат към най-близките му“, допълни зам.-шефът на НСлС.

По думите му от 1 май Сарафов е бил почти всеки ден в кабинета на Гешев, но само „по работа“.

Видео на живо от пленума на ВСС може да гледате ТУК!

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук